Wilmots: ‘Ik wil de fouten van mijn voorgangers vermijden’

© AFP

Vlak voor het EK had Sport/Voetbalmagazine een onderhoud met bondscoach Marc Wilmots. Daarin doet hij zijn (tactische) plannen met deze gouden generatie Rode Duivels uit de doeken. Hier alvast drie hete hangijzers.

Marc Wilmots over…

…zijn voetbalfilosofie: “Ik heb een strikte richtlijn: balcirculatie. Balbezit. Wanneer je zelf de bal hebt en de tegenstander er niet aan geraakt, kan die nooit tot gevaar komen. Nu heb je natuurlijk de technische kwaliteiten nodig om daartoe te komen. En je moet altijd het evenwicht bewaren. Aanvallend denken is prima, maar je moet ook verdedigend denken. Toen ik assistent-trainer was, heb ik drie jaar gehad om alle spelers goed te observeren. Ik heb gezien dat mijn voorgangers enkele heel specifieke fouten maakten. Ik wil die fouten vermijden.”

“Als je naar Barcelona kijkt, dan is dat tiktak, tiktak. En ze hebben Lionel Messi, Luis Suárez en Neymar om het werk te bekronen omdat de tegenstanders moe zijn. Dat is nog een ander niveau. Maar mijn ploeg doet dat op sommige momenten al heel goed. Wat telt is regelmaat creëren, hetzelfde kunnen herhalen in elke match. En je moet jezelf kunnen wegcijferen. De enige keer dat ik me heb moeten kwaad maken, was tijdens de rust tegen Cyprus, want toen wilden ze het forceren. Als iedereen zich voorneemt dat hij zelf het verschil gaat maken, dan zie je wat daarvan komt…”

…persoonlijke verantwoordelijkheid: “Man op man verdedigen, dat is wat we met Schalke onder Huub Stevens deden en dat is de beste manier om met de ploeg als één blok te spelen. Zo gebeurt er niks via de centrale as. Maar om dat te doen heb je hartstocht nodig, fysieke conditie en discipline. Als je geen geweldige tactische discipline hebt, vergeet het dan maar. Of je doet het zo, of je speelt in zone zoals de Fransen. Ik vind dat het systeem waarbij je op het middenveld man op man speelt veel duidelijker is bij balverlies. En je legt minder druk op de verdediging. Je vermijdt infiltraties van uit de tweede lijn van de tegenstander en je geeft de spelers verantwoordelijkheid. Die is voor jou, die is voor hem, ik neem die… Zo heeft geen enkele speler een alibi. Ze kunnen natuurlijk wel fouten maken, dat kan altijd gebeuren.”

“Ik wil dus ook geen zone op corners, want dan ga je weer van die alibi’s krijgen. Ik heb de doelpuntenmaker niet laten lopen, dat was hij. Daar wil ik niet over discussiëren, alles is klaar en duidelijk. Als je naar een trainerscursus gaat, dan leren ze je zone zus en zone zo. Iedereen doet het maar zoals hij wil. Maar in 25 wedstrijden – en oké, soms was er wat geluk mee gemoeid – hebben we geen enkele goal geslikt op een stilstaande fase. Ik denk dat dat een record is.”

…zijn verwachtingen voor het EK: “Opeens moeten we Europees kampioen worden. Als dat lukt, des te beter, hé! Maar je moet toch wat nuchter blijven. Michel Preud’homme vat de situatie goed samen wanneer hij zegt zich erover te verbazen dat iedereen verwacht dat we al onze matchen met 3-0 winnen. Er zijn er die beginnen te zweven. Ik blijf met de voetjes op de grond. Mijn vader is een man van de grond, dat helpt waarschijnlijk. Ik weet heel goed wat we ervoor hebben gedaan, ik weet heel goed wat onze kwaliteiten zijn. Ik weet dat we eender welke tegenstander kunnen kloppen als we er zelf helemaal staan. En ik zal niet met excuses afkomen. Of we winnen of verliezen, ik zal er de verantwoordelijkheid voor dragen. In elk geval zal ik degene zijn die verliest.”

(Pierre Danvoye)

Lees het volledige interview in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 8 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier