Wilmots: ‘Kan het DNA van mijn spelers niet veranderen’

Marc Wilmots © Belga Image

Bondscoach Marc Wilmots heeft al meerdere malen te kennen gegeven dat zijn spelers soms te braaf zijn, maar hij beseft tegelijkertijd dat het moeilijk is om dat te veranderen. Dat heeft hij laten optekenen na de training van de Rode Duivels op de oefenvelden van de Girondins de Bordeaux.

Wilmots had dinsdag nog laten optekenen dat het zijn spelers ook aan de nodige grinta ontbrak tegen Italië (0-2). ‘Grinta betekent ook foutjes maken op het juiste moment, zoals Italië dat deed tegen ons’, klonk het een dag later. ‘Soms heb je ook andere manieren nodig om iemand af te stoppen. Wij zijn wereldkampioen in het niet pakken van gele kaarten’.

Italië haalde maandag tot driemaal toe de bijl boven om een Belgische counter in de kiem te smoren. ‘Mijn spelers zijn brave jongens, maar soms heb je kleine foutjes nodig om bijvoorbeeld een counter te stoppen. Dat zit simpelweg niet in het DNA van mijn spelers. Zoiets kan je niet onmiddellijk veranderen en is misschien een minpuntje, maar er zijn ook veel pluspunten in deze selectie. Mijn ploeg wil het spel maken, ook dat is ons DNA. We willen vooruit en verdedigen ook vooruit. Dat is mijn filosofie en die verander ik niet.’

Wilmots houdt al zijn opties open en beslist de komende dagen welke Rode Duivels het best kunnen renderen in de belangrijke confrontatie van zaterdag in Bordeaux tegen Ierland. Zo speelde onder meer Romelu Lukaku een zwakke wedstrijd tegen Italië. Voor aanvang van het EK – tijdens de oefenduels – was Big Rom nog de absolute nummer één diep in de spits, maar het is niet ondenkbaar dat Wilmots daar nu iemand anders posteert.

‘Met Romelu, Divock (Origi), Michy (Batshuayi) en Christian (Benteke) heb ik vier verschillende spelersprofielen. Ik ga kijken en nadenken welk profiel het best is tegen Ierland. Zo bracht ik Divock in tegen Italië omdat hij met zijn snelheid en techniek iets kon bijbrengen. Scoort hij, is dat een topwissel. De persoon telt niet op dit EK, België wel. Iedereen wacht op zijn kans en zegt dat hij klaar is. Wij hebben jonge spitsen met veel potentieel en groeimarge, geen ervaren aanvallers als Pellè, Lewandowski of Mandzukic’.

Wilmots had eerder al aangekondigd dat hij wat aan zijn basiself zou sleutelen tegen de Ieren. ‘Dat geldt ook voor de verdediging. Zaterdag wordt het een volledig andere match dan die tegen Italië en ook een andere context. We spelen ongetwijfeld tegen een hecht blok en zullen beweging moeten creëren. Ik kijk naar de tegenstander en naar het profiel van mijn spelers’, stelde de bondscoach. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier