Wilmots wil Simons in zijn trainersstaf

© IMAGEGLOBE

Marc Wilmots is na John van den Brom de tweede genodigde op de redactie van Sport/Voetbalmagazine. Waar de bondscoach aanschoof voor een open en eerlijk gesprek. Enkele passages…

Marc Wilmots over…

…zijn eerste maanden als bondscoach

Marc Wilmots: “In de eerste plaats ben ik verheugd over het enthousiasme, het grote publiek dat zich weer met de nationale ploeg identificeert. Als speler heb ik zelf geschiedenis geschreven met de Rode Duivels en ik wil daar graag een verlengstuk aan breien. Maar wat me vooral toch pleziert, is de manier waarop we gespeeld hebben in Engeland, in Servië, thuis tegen Kroatië en tegen Schotland. Het durven aanpakken van de tegenstander. Ik wou niet met René Vandereycken werken omdat we er een andere filosofie op nahouden – dat was niets persoonlijks. Naar voren trekken, de tegenstrever bij de keel pakken, hoger druk zetten: dat is waar ik naartoe wil.”

“En Leekens? Daar kon ik toen weinig op zeggen. Ik werkte voor hem en deed wat hij me vroeg. Toen Georges kwam, was ik al op post bij de nationale ploeg, als assistent van Dick Advocaat, wiens plan ik helemaal kon bijtreden: een 6 en twee 8’en in een 4-3-3.”

… over Eden Hazard

“Ik heb een uitstekende relatie met hem en die dateert niet van gisteren. Hoe vaak ben ik hem niet gaan bekijken bij Lille? Ik weet nog dat ik speciaal gaan zien ben naar de match tegen PSG omdat hij toen een erg offensieve back tegenover zich kreeg. Hij speelde een wereldmatch en ik heb toen direct naar Dick Advocaat gebeld om te zeggen dat we een goudklompje in handen hadden. Na twee uitstekende seizoenen Lille heeft hij nu een nieuwe stap gezet. Maar hoe oud is die jongen, 21? En jullie verwachten zo veel van hem. Het is door klappen te krijgen dat je bijleert. Maar hij heeft het nog nooit wat minder gedaan. Beeld je in: hij komt bij de Europese kampioen terecht en hij speelt meteen alle matchen.”

… over de rol van Timmy Simons

“Axel is, samen met Kompany, een voortrekker op het veld. Axel omdat ik centraal op het middenveld iemand nodig heb die perfect begrijpt wat ik defensief in de omschakeling wil en die de lijnen kan uitzetten. Axel is erg gedisciplineerd en altijd beschikbaar. Ik vind dat hij het erg goed doet in die rol. Niet met een tweede nummer 6 naast hem, maar met twee middenvelders die hoger spelen. Dat is de rol van Timmy die hij heeft overgenomen.

“Maar onderschat de kwaliteiten van Timmy niet. Zie maar wat hij nog allemaal klaarmaakt in Duitsland. Petje af! Ik zou trouwens graag willen dat hij na zijn actieve carrière in mijn trainersstaf stapt. Maar dat is zijn beslissing.”

… over zijn toekomst als bondscoach

“Bij mij draait niet alles om geld. Ik eet maar drie keer per dag, ik heb geen zin om een hotel te kopen of een boot… Ik heb wat ik nodig heb. In het leven moet je prioriteiten stellen. Bovendien heb ik een pact gesloten met mijn spelers: ik zal niet vertrekken voor 2014. Hoeveel geld ze ook op tafel zouden leggen, ik praat er nog geeneens over. Want we willen dit verhaal allemaal afmaken. Pas nadien gaat ieder zijn eigen weg.”

(TB/PB/JS/PTK)

Het volledige interview lees je deze week in Sport/Voetbalmagazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier