Wintermercato in 1A: wat te verwachten?

Alejandro Pozuelo © BELGAIMAGE

De zestien ploegen uit 1A krijgen tot eind januari de kans om correcties uit te voeren op hun kern. Wat hebben ze nodig? Wie is overbodig? Welke seizoensrevelatie staat in het uitstalraam? Alle vragen en antwoorden.

KRC Genk

Veel activiteit wordt er niet verwacht. Inkomend staat de club open voor eventuele opportuniteiten op de backposities, waar coach Clement op dit moment weinig alternatieven heeft voor Maehle (rechts) en Uronen (links).

Uitgaand is de ambitie dat niemand van de sterkhouders deze winter de club verlaat. Op Pozuelo na heeft niemand in zijn contract een opstapclausule. Als iemand de prijs betaalt, is de 27-jarige Spaanse regisseur weg, ondanks de bestaande overeenkomst die nu loopt tot 2021. Om daarop te anticiperen haalde Genk eind augustus, toen hetzelfde gevaar dreigde, al de 22-jarige Kroatische jeugdinternational Fiolic. In vergelijking met toen is men nu minder bang voor een vertrek van de uitgesproken smaakmaker, die net als de andere Genkspelers – en ondanks de bekeruitschakeling – nog van een prijs met de Limburgers droomt.

Jelle Vossen
Jelle Vossen© BELGAIMAGE

Club Brugge

Geen grote wijzigingen in aantocht. Wie van de beloften meegaat op stage, was vorige week nog niet uitgemaakt. Dat hing nog wat af van de geblesseerden. Maar Baiye, Fadiga en Ngonge, die al een tijdje met de A-kern trainen, zullen op 5 januari wel mee het vliegtuig richting Qatar nemen.

Eén nieuwe naam wordt verwacht. En misschien vertrekken één of twee jongens die weinig aan spelen toekomen. Als Club al iets doet, komt er wat bij op de flanken. Niet voorin. De voorbije maanden hoorde je nu en dan wel eens dat het verdwijnen van Diaby toch een leemte liet. Zeker omdat Dennis geregeld in de lappenmand lag, Danjuma na een goeie start geblesseerd raakte en ook Vossen lang out was, terwijl Rezaei niet bracht wat werd verwacht. De eerste drie komen nu terug. En uit onderzoek blijkt ook dat de Iraniër, die wel in de voorselectie zat van de Azië Cup maar niet de eindselectie haalde, met een klein barstje in de heup sukkelde. Dat belemmerde hem in zijn bewegingen. Wellicht mist de oud-speler van Charleroi nog het begin van de stage. Maar verwacht wordt dat hij fit raakt voor de competitiehervatting. Met vier fitte centrumaanvallers acht Club zich daar voldoende gewapend.

Geoffry Hairemans
Geoffry Hairemans© BELGAIMAGE

Rest nog het dossier- Leko. De Kroatische coach is straks einde contract, maar met praten over een nieuwe verbintenis wordt nog even gewacht.

Royal Antwerp FC

‘Aha, wil de trainer er savoir faire bij in elke linie? Wil hij dan ook dat de ambitie naar boven wordt bijgestuurd?’ Dat is de glimlachende reactie van zij die het voor het zeggen hebben op de Bosuil. Trainers willen altijd meer en beter, het liefst in elke linie eentje. De Great Old kijkt rond en wacht af.

Waarover Bölöni wel gelijk heeft, is de breedte van zijn kern. De Roemeen werkt met 21 man, plus drie keepers. Komt er een bod voor een van die 21, dan wordt dat bekeken en gewogen. De deur staat niet zomaar open voor Jaadi of Hairemans, die meer willen spelen. Dat zij Belgen zijn, speelt uiteraard ook mee. Maar vooral: ook de nummers 18 tot 21 moeten over kwaliteit beschikken. Dat is de essentie.

Qua versterking mag er wat bij, een beetje afhankelijk van wat ze intern als ambitie aflijnen als straks het stof van 2018 gaat liggen. Raken we in PO1? Dat is één vraag. En welke ambitie willen we daarin tonen? Dat blijft een andere. Wachten tot eind januari kan, maar is niet meer zo interessant, want tegen dan zijn alweer twee speeldagen meer afgewerkt.

Standard

Het beloven rustige weken te worden op Sclessin. ‘Als er niemand vertrekt, zal er ook niemand bij komen.’ De Luikenaars beschikken al over een evenwichtige kern. Coach Preud’homme diende ook geen specifieke transferverzoeken in. Het bestuur signaleert ook dat het niet noodzakelijk iemand moet verkopen. Bovendien heeft de ploeg enkel nog de Belgische competitie om zich op te richten, gezien de vroegtijdige uitschakeling in de beker en de Europa League.

Maar het blijft ook de redenering van de sportieve staf dat elk vertrek van een titularis de komst van een nieuwkomer vereist. Op dat vlak wordt het vaakst verwezen naar Luyindama, Marin en Emond. Bovendien zit (eindelijk) bijna aan zijn noodzakelijke fysieke niveau, waardoor hij als inkomende transfer kan worden beschouwd.

RSC Anderlecht

Weiler, Frutos, Vanhaezebrouck en ook Belhocine beten hun tanden stuk op een selectie die sinds de laatste titel in 2017 op kwalitatief vlak werd verwaarloosd en ondoordacht werd samengesteld. Na twee totaal mislukte transferperiodes in 2018 heeft Anderlecht geen recht meer op een nieuwe misstap. Als de nieuwe algemeen manager MichaelVerschueren woord houdt, dan krijgt de opvolger van Vanhaezebrouck er in elke linie minstens een zwaargewicht bij. Lees: een speler met ervaring die met zijn klasse de rest overvleugelt en de fans beroert.

Orlando Sà
Orlando Sà© BELGAIMAGE

Achterin kunnen Vranjes, Bornauw en Sanneh een ploegmaat gebruiken die rust brengt, op het middenveld heeft RSCA dringend nood aan een creatieveling. En voorin mist paars-wit een verfijnde aanvaller die zelf iets kan forceren. Aan uitgaande kant is de lijst van spelers die weg moeten of willen lang: Musona, Milic, Morioka, Abazaj, Adzic en Obradovic.

Ognjen Vranjes
Ognjen Vranjes© BELGAIMAGE

STVV

De trainer is zeker geen vragende partij om de spelersgroep uit te breiden. Als het van Brys afhangt, komt er niemand bij en gaat er niemand weg. De bekeruitschakeling tegen Gent en de 3 op 12 in de competitie veranderden zijn voornemen niet. Veel geld om iets te doen is er trouwens niet. Op de twee flanken, posities die niet dubbel bezet zijn, mag er eventueel iets bij komen en dat geldt eigenlijk ook voor het offensieve compartiment. Boli en Kamada deden het meer dan voortreffelijk, maar binnen de technische staf zijn ze ervan overtuigd dat ze met een snelle aanvaller of een pure targetman de tegenstanders nog meer kunnen verrassen.

Dylan Bronn
Dylan Bronn© BELGAIMAGE

Op Stayen beseffen ze dat het moeilijk wordt om Bezus, De Norre, Boli én Tomiyasu tot de zomer te houden. Voor Legear, Kotysch, Nazon, Gladon en Thallyson, jongens die weinig speelden, wordt een (tussentijdse) oplossing gezocht. Recordaankoop Buya Turay krijgt voorlopig nog het voordeel van de twijfel.

Laurent Guyot
Laurent Guyot© BELGAIMAGE

KAA Gent

Voorzitter De Witte gaf aan dat zijn club een traditie heeft om de ploeg in de moeilijkste transferperiode te versterken op cruciale posities. Ook nu zullen de Buffalo’s niet stilzitten, gezien de eerdere positieve ervaringen met Simon, Gigot, Kalu en Kubo. De komst van een vlot scorende en balvaste targetman vormt dé prioriteit (ondanks de terugkeer van de geblesseerde Kvilitaia) plus de komst van een nieuwe doelman. Voor Andrijasevic (en Coosemans, bij een eventuele komst van Kaminski) wordt naar een huuroplossing gezocht. Arroyo, Mostafa en Bahi geraken net als Derijck en Neto niet verder dan de beloften. Dompé kende net op tijd een opleving. Linksachter De Smet kon naar Oostende, maar mag als back-up voor Asare én Belg niet weg. Verstraete wordt ongeduldig door zijn statuut als bankzitter de afgelopen weken.

Mohamed Buya Turay
Mohamed Buya Turay© BELGAIMAGE

Centrale verdediger Bronn speelde zich volgens L’Equipe in de kijker van Lyon. De 23-jarige Tunesische international, tijdens de zomer van 2017 overgenomen van Niort, heeft nog een deal tot 2021. Algemeen manager Louwagie laat de defensieve sterkhouder niet gaan, maar wil de A-kern straks inkrimpen van 31 naar 26 of 27 spelers.

Cercle Brugge

De eerste doelstelling, het behoud, werd zo goed als verzekerd. Dat neemt de absolute noodzaak om de ploeg te versterken weg. Ook omdat de tweede opgave (van meerderheidsaandeelhouder AS Monaco) is om jonge spelers speelkansen te geven en te laten evolueren. Al voor Nieuwjaar bepaalde le projet soms mee de keuzes van coach Guyot. Een goeie centrale verdediger extra zou wel de stabiliteit ten goede komen, en dus ook de omstandigheden waarin jonge spelers zich moeten zien te ontwikkelen.

Cristian Benavente
Cristian Benavente© BELGAIMAGE

Sporting Charleroi

Een jaar nadat de Carolo’s Lukebakio en Tainmont verloren, waarna ze een moeilijke tweede seizoenshelft beleefden, belooft het nu heel wat kalmer te worden op Mambourg. Mazzu herhaalde onlangs nog dat hij liever geen aanpassingen heeft aan de spelersgroep gedurende het seizoen. Het liefst beperkt de coach zich tot enkele verfijningen van de kern. Een concurrent voor rechtsachter Marinos wordt overwogen, net als een doublure in het offensieve gedeelte van het middenvelder, om indien nodig in te springen voor Ilaimaharitra en Benavente.

Thomas Kaminski
Thomas Kaminski© BELGAIMAGE

N’Ganga, Saglik en Boulenger waren afgelopen zomer al overbodig, maar vonden toen geen oplossing. Nu worden ook de Fransen Dervite en Grange aan die lijst toegevoegd. Wegens een gebrek aan speeltijd zullen ook Noorafkan en Mandanda niet blijven.

Claude Makélélé
Claude Makélélé© BELGAIMAGE

KV Kortrijk

Prioriteit is de veel te grote kern verkleinen. Veel van de vijftien zomertransfers verzamelden weinig of zelfs geen speelminuten, zoals Naderi en Golubovic. Voor Naderi bestaat interesse uit Iran, Lokeren toont belangstelling voor Ouali. Inkomend moet er niet veel verwacht worden. Van FK Sarajevo, net als KV Kortrijk en Cardiff City eigendom van Tan, komt volgend seizoen de linksvoetige centrale verdediger Mujakic (20). Rechtsback is een knelpuntpositie: Van Loo stopte, Golubovic voldoet niet en middenvelder Azouni geldt als noodoplossing. Maar Rougeaux is na zijn zware knieblessure weer fit en inzetbaar. Afwachten wordt het ook of er basisspelers vertrekken. Zo wil Gent doelman Kaminski.

Frantzdy Pierrot
Frantzdy Pierrot© BELGAIMAGE

KAS Eupen

Voor het eerst sinds hun verblijf in eerste klasse beschikken de Oostkantonners over de luxe dat ze voor verschillende sleutelposities kunnen roteren. Daarom gaan ze deze winter geen nieuwe spelers halen. Alleen bestaat de kans dat er na de winterstage jonge, door Aspire opgeleide talenten, mee naar België komen, als die voldoende niveau halen en klaar zijn voor het profavontuur. Die evaluatie wordt straks ter plaatse gemaakt. Het enige criterium daarbij is kwaliteit. Niemand moet weg, maar als er spelers zijn die vinden dat ze te weinig speelkansen kregen, staat de clubleiding open voor gesprekken over een vertrek.

SV Zulte Waregem

‘In elke linie mag er iets bij komen. Jongens met voetbalverstand, die weten waar het over gaat en over de juiste mentaliteit beschikken.’ Aldus klonk de harde conclusie van aanvoerder De fauw na de 4-2-nederlaag op KV Kortrijk, waarin Zulte Waregem voor de zevende keer in elf wedstrijden waarin het eerst op voorsprong kwam, punten uit handen gaf. De reden: een gebrek aan kwaliteit, fysieke power en mentale maturiteit. Essevee hoopt dat met een drietal transfers in de kern te injecteren. Spelers uit de Belgische competitie die zich vlug kunnen inpassen. Vooral voor de centrale as: in de verdediging, op het middenveld (een 8, om de duelkracht en het loopvermogen op te krikken – Seck van Genk is een optie) en vooraan een alternatief voor Harbaoui, want huurspelers Bedia en Sylla vielen door de mand. Madu en Verboom willen en mogen weg. Ook voor Jensen (terug na een uitleenbeurt aan IFK Göteborg) wordt een oplossing gezocht.

Hamdi Harbaoui
Hamdi Harbaoui© BELGAIMAGE

Royal Excel Mouscron

De afroming begon al met de ontbonden contracten van Bailly, Lukovic, Damjanac, Jelavic en Sarmiento. Napoleone, Spahiu, Dione en Debaisieux vertoeven bij de aspiranten, maar krijgen ook een vrijgeleide. Het bestuur en coach Storck willen nog meer inkrimpen. Het vaakst genoemd worden Sambu, Kuzmanovic, Katranis, De Medina, Mbombo en Marimón. ‘Alle spelers die wij onvoldoende vinden’, laat sportief directeur Jürgen Röber weten. Storck gaf zijn gewilde profielen al door: een linksback, een middenvelder en een spits. De Henegouwers beschikken over een van de slechtste aanvallen in Europa. Pierrot wisselt goed en slecht af, Leye blijft een vraagteken. Dat is gewoon te weinig.

Nicolas Lombaerts
Nicolas Lombaerts© BELGAIMAGE

KV Oostende

De kustploeg is nog niet zeker van het behoud én speelt eind januari de halve finales van de beker (tegen Gent). De wintertransferperiode staat dus niet louter in functie van volgend seizoen. Maar sinds het vertrek van Coucke is Oostende geen club meer die koopt wat ze wil. Integendeel: KVO sleept de erfenis van de vorige eigenaar nog met zich mee, met de veel te zware contracten van onder meer Lombaerts en Zivkovic. Prioriteit is een spits die een bal kan bijhouden en de goal weet staan. Dat kan De Sutter (33) worden, die voor de winterstop al mee trainde en mee op stage trekt.

Nana Ampomah
Nana Ampomah© BELGAIMAGE

Waasland-Beveren

Versterking wordt eerder in het offensieve gedeelte gezocht. Lulic had alle moeite met het ritme, terwijl jongeren als Badibanga of Jubitana onvoldoende kracht hadden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ze speuren naar iemand die – zoals SiebeSchrijvers voordien, of Morioka – ook eens onverwacht voor doel kan opduiken, of zoals Morioka de flanken kan vrijspelen, om op die manier gevaarlijk te zijn. Een 10 dus, de missing link die Clement ook uit de zorgen hielp in Beveren. Ook een extra spits blijft welkom. Ampomah, nochtans bezig aan een minder seizoen, is voorlopig topschutter. Een snelle tweede aanvaller naast de targetmannen Forte of Vellios is welkom.

Trond Sollied
Trond Sollied© BELGAIMAGE

Sporting Lokeren

De verlanglijst oogt mooi: een scorende spits, een rechterflankspeler met diepgang, een centrale en een aanvallende middenvelder. Maar ook liefst nog een bijkomende centrale verdediger mocht er iets gebeuren met Filipovic of Deschacht. Voorzitter Lambrecht en de jonge manager Bernaert (26) kennen de kwalitatieve eisen van coach Sollied. De laatste plaats en eventuele degradatie moet absoluut worden ontlopen. Een oplossing vinden voor de overbodige spelers genre Marzo, Mpati, Lawal en Mujangi Bia wordt een stevige opgave. Liever werkt de Noorse coach met jongeren, zoals jeugdinternational Symons (17), een goaltjesdief die inviel op Waasland-Beveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier