Woede bij Zulte Waregemspelers over nieuwe kapitein Hazard

© Belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

In de spelersgroep van Zulte Waregem en bij coach Francky Dury is er groot ongenoegen ontstaan over de (gedwongen) aanvoerderswissel tussen Davy De fauw en Thorgan Hazard.

Opmerkelijk persbericht dat Zulte Waregem gisteren net voor middernacht de wereld instuurde: Thorgan Hazard, 20 jaar, wordt in plaats van Davy De fauw de nieuwe aanvoerder, met oog op “de ontwikkeling” van de talentvolle middenvelder, in “het belang van de club” en “in nauw overleg” met de ex-kapitein.

Schijnbare grote eensgezindheid, maar de waarheid is anders. De spelersgroep van Zulte Waregem is niet te spreken over de aanvoerderswissel. Davy De fauw zelf reageerde aangeslagen en emotioneel toen Patrick Decuyper hem nog voor de match tegen PSV het nieuws meedeelde – een mogelijke reden waarom de nu ex-kapitein, en bij uitbreiding de hele ploeg, in Eindhoven niet op niveau presteerde.

Niet onbegrijpelijk, aangezien de 32-jarige rechtsback de voorbije twee seizoenen zijn hart en ziel in zijn rol als kapitein legde en daar binnen en buiten de club alom voor gewaardeerd werd.

Coach Francky Dury vindt de wissel absoluut ‘not done’, en ook de andere leidersfiguren binnen de A-kern – Mbaye Leye, Ólafur Skúlason, Karel D’Haene -, die net als De fauw deel uitmaken van de spelersraad, lieten hun ongenoegen blijken.

Niet uit onvrede met Hazard, die goed in de groep ligt, maar vooral omdat de kapiteinswissel volgens hen van een gebrek aan respect getuigt ten opzichte van De fauw. Leye, bekend als iemand met heel sterke principes, zou al gedreigd hebben om de thuismatch tegen KV Kortrijk, morgen, te boycotten. Dury moest van de week zwaar op Leye inpraten om hem op het trainingsveld te krijgen.

Na veel discussie besloot Decuyper toch om de aanvoerdersband door te geven aan Hazard. Een naar verluidt uitdrukkelijke voorwaarde van Chelsea en diens manager John Bico, met wie Decuyper een goeie band onderhoudt, om de speler opnieuw aan Zulte Waregem uit te lenen.

Een grote kwaliteitsinjectie – dat was al op Lierse te merken – maar de vraag is welke schade alle commotie, na de bolwassing op PSV, verder zal veroorzaken binnen de spelersgroep en vooral in de relatie met CEO Patrick Decuyper.

Zeker voor Leye, die in de belangstelling staat van het Turkse Elazigspor en wiens contract – net als dat van De fauw – in juni 2014 afloopt, misschien de definitieve trigger om aan te sturen op een vertrek. Sowieso had de Senegalees zijn zinnen gezet op een transfer, maar Decuyper blokt dat, tot Leyes onvrede, voorlopig af met een voor Elazigspor te hoge vraagprijs van 1 miljoen euro.

Ook voor Dury is dit een nieuwe druppel in de steeds voller rakende emmer met ergernissen over Patrick Decuyper. Vorige week meldde hij nog aan Stadion dat het geschonden vertrouwen, onder meer na de stamnummersaga, nog altijd niet hersteld was. Hij verweet Decuyper ook slechte communicatie. Deze nieuwe historie zal de relatie tussen de twee nog meer op scherp zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier