Worden 57 matchen KRC Genk fataal?

© Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Geen Belgische eersteklasser zal eind dit seizoen meer matchen afgewerkt hebben dan KRC Genk. Wat zegt dat over de titelkansen van de Limburgers?

Een recordaantal, sinds de invoering van de play-offs, van 36 wedstrijden tot eind december, plus nog 21 duels na Nieuwjaar: in totaal zal KRC Genk half mei 57 matchen op zijn teller hebben staan.

Dat is echter geen record, want de Limburgers speelden in het seizoen 2016/17 65 duels, inclusief twee barragematchen na play-off 2. Als je alleen play-off 1 meetelt, staat het record op naam van Club Brugge met 63 wedstrijden in het seizoen 2014/15 (onder meer met de kwartfinale van de Europa League en de Belgische bekerfinale).

Club haspelde toen liefst 17 partijen meer af dan KAA Gent. Al dan niet daardoor veroverden de Buffalo’s de titel. Het was toen het vijfde seizoen op rij waarin de club met het meeste aantal wedstrijden géén kampioen werd. De vier jaren ervoor eindigden Zulte Waregem, KRC Genk, Standard en KAA Gent respectievelijk zelfs pas als vierde en driemaal als vijfde na play-off 1.

Opvallend: de jongste drie seizoenen ging de titel wél naar de ploeg met de meeste partijen op zijn conto: Club in 2015/16 (57 matchen), Anderlecht in 2016/17 (58, nog één duel meer dus dan KRC Genk dit seizoen) en Club in 2017/18 (49, gedeeld met paars-wit dat derde werd). Nochtans hadden zij respectievelijk vijf, negen en drie matchen meer gespeeld dan het nummer twee in de eindstand. In 2015/16 en 2016/17 waren Club en Anderlecht bovendien de beste ploeg in play-off 1 – hoezo belasting?

Maar: vorig seizoen werden zij, als meest belaste teams, pas vierde en vijfde in die nacompetitie (12 op 30), nadat ze in de negen competitieduels na Nieuwjaar ook al een dip hadden. Uiteindelijk werd blauw-zwart toch kampioen, dankzij een grote voorsprong na de reguliere competitie (12 op Standard). Die voorsprong kan voor KRC Genk na de slotspeeldag maximaal 5 punten op Club bedragen. Of minimaal nog 1 punt… En dan kunnen die zeven matchen meer (57 vs. 50) misschien toch bepalend worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier