Yannick Bolasie is klaar voor Standard: ‘We hebben niets meer te verliezen’

Yannick Bolasie © Belga Image
Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Yannick Bolasie en Anderlecht staan na de nederlaag tegen Antwerp met de rug tegen de muur en moeten komende vrijdag reageren tegen Standard.

Tegen Club Brugge speelde je een verdienstelijke wedstrijd in de spits. Tegen het iets stuggere Antwerp kon je je niet echt doorzetten. Sta je open voor een derde poging?

YANNICK BOLASIE: Het is zeker niet mijn favoriete positie, maar ik kan er mij wel uitleven. Tegen Antwerp zat ik niet in de match omdat ik onvoldoende werd aangespeeld naar mijn kwaliteiten. De verdedigers van Antwerp hadden meestal het spel voor zich en daarom kregen ze nooit het gevoel dat ze in moeilijkheden zouden komen. Wij waren constant op zoek naar de perfecte doorsteekpass, terwijl we de ballen in de rug van de achterste linie hadden moeten droppen. In Engeland noemen we dat fifty-fifty balls.

Met mijn snelheid had ik zeker iets kunnen uitrichten. Gooi die bal dus in de diepte. Je zaait daar paniek mee en je dwingt de tegenstander om fouten te maken. Als je dat blijft doen, dan zal die goal wel vallen. Tegen Club Brugge, dat beter is dan Antwerp, maakten we de juiste keuzes en zat er wel diepgang in het spel. Daarom ben ik zo teleurgesteld over de manier waarom we Antwerp bekampt hebben.

De supporters hebben alle redenen om kwaad te zijn op ons, maar het zou ook helpen om in een vol huis te spelen.

Yannick Bolasie

De supporters hebben zich na de nederlaag tegen Antwerp voor het eerst dit seizoen echt geroerd. Is de boodschap aangekomen bij jullie?

BOLASIE: Hun reactie is niet meer dan normaal. Ze hebben zelfs alle redenen om heel kwaad te zijn op ons. We hadden de match tegen Antwerp onder controle en we gaven het zomaar uit handen. Mocht ik zoveel geld betalen om mijn favoriete ploeg in het weekend te zien spelen en ze geven het op die manier weg… Ik zou ook boos en gefrustreerd zijn. De fans verdienen het om iets terug te krijgen van ons. Omgekeerd zou het helpen mochten we de drie resterende thuismatchen in een vol huis spelen.

Vrijdag is er de altijd beladen klassieker tegen Standard. In het recente verleden heeft Anderlecht daar nauwelijks punten gepakt Moeten de supporters zich klaarmaken voor een 0 op 12?

BOLASIE: Wij moet abstractie maken van alles wat er rond die match speelt. En we mogen zeker niet aan de match beginnen met de gedachte dat we voor de vierde keer op rij zouden kunnen verliezen. We hebben positieve vibes nodig rond de ploeg.

Ik zou zeggen: laten we gewoon ons eigen spel spelen. We hebben op dit moment niets meer te verliezen. Maar het wordt een bikkelharde wedstrijd, dat kan niet anders in een topper van deze omvang. Ik herinner mij nog de match in Luik in februari: het was mijn ontgroening in de Belgische competitie en ondanks de nederlaag was het een leuke ervaring.

Voor het eerst in ruim 55 jaar zou Anderlecht naast Europees voetbal kunnen grijpen. Zie je het nog goedkomen?

BOLASIE: ( denkt na) In eerste instantie zullen we beter moeten omgaan met de snelle opeenvolging van de matchen. We speelden drie keer in een tijdspanne van zeven dagen en dat ging heel moeizaam. Gelukkig krijgen we in de aanloop naar Standard genoeg tijd om te recupereren.

En aangezien we op vijf punten van de vierde plaats staan en we elke ploeg nog minstens een keer ontmoeten, is alles nog mogelijk. Op voorwaarde dat we een reeks neerzetten. Waarom zouden we niet sterk kunnen finishen? Er resten ons nog zeven matchen om alles recht te trekken. Eigenlijk zijn alle excuses opgebruikt.

Veel mensen vroegen zich af wat een speler die de Premier League gewend is in België te zoeken heeft. Je hebt precies tien wedstrijden achter de rug bij Anderlecht. Wat is je algemene indruk over de Belgische competitie?

BOLASIE: Ik heb het hier goed. Het niveau is best oké, de gemiddelde technische bagage van de spelers ligt redelijk hoog en het voetbal ligt mij wel. Je kan het totaal niet vergelijken met de Premier League of de Championship. Maar ik vind het leerrijk om andere zaken te zien. Mijn passage in België is sowieso een eyeopener.

Had ik iets meer verwacht van mijn overstap naar Anderlecht? Ik ben niet teleurgesteld over hoe het gelopen is. That’s football. Ik heb nog altijd fun. En zolang ik ervan geniet om op het veld te staan, zal ik mij voor deze club blijven inzetten.