Ye, Put en Deman schuldig bevonden aan actieve corruptie

Paul Put © BelgaImage

Zheyun Ye, Paul Put en Patrick Deman hebben zich schuldig gemaakt aan actieve corruptie toen ze in het voetbalseizoen 2004-2005 spelers van SK Lierse geld aanboden om tijdens bepaalde wedstrijden slecht te spelen.

Lierse-spelers Laurent Delorge, Laurent Fassotte, Igor Nikolovski, Yves Van Der Straeten, Marius Mitu, Cliff Mardulier, Hasan Kacic en Ninoslv Milenkovic maakten zich dan weer schuldig aan passieve corruptie door de geboden geldsommen te aanvaarden. Dat heeft de Brusselse correctionele rechtbank geoordeeld.

Dat de spelers nadien op het veld toch hun best zouden gedaan hebben om de betrokken wedstrijden te winnen, maakte daarbij geen verschil, vindt de rechtbank. Om van corruptie te spreken is het voldoende dat er geld wordt aangeboden en dat het aanvaard wordt.

Volgens de rechtbank is ook niet bewezen dat de directie van SK Lierse op de hoogte was en akkoord ging met de gang van zaken. Net zo min maakte het iets uit dat de spelers en Put zouden bedreigd zijn, aangezien die bedreigingen pas plaatsvonden nadat er al een aantal wedstrijden waarvoor geld geboden was, gespeeld waren en omdat Ye niet tevreden was met de resultaten die in die wedstrijden behaald waren.

De rechtbank oordeelde wel dat niet alle betrokken spelers zich schuldig gemaakt hadden aan corruptie bij alle gecontesteerde wedstrijden. Enkelen van hen werden dan ook vrijgesproken voor bepaalde wedstrijden.

Mario Espartero, Gilbert Bodart, Olivier Suray en Frederic Avellino maakten zich ook schuldig aan actieve corruptie door spelers van FC Brussels, Sint-Truiden en Moeskroen te benaderen en hen geld te bieden om bepaalde wedstrijden te verliezen.

Voor de wedstrijd tussen Verbroedering Geel en Waasland Beveren, in de eindronde van de tweede klasse, vond de rechtbank dan weer onvoldoende bewijzen dat men zou geprobeerd hebben om twee Waasland-spelers om te kopen. Geel-manager Bruno Belmans, Geel-sponsor Luc V. en voormalig voetballer Jean-Pierre La Placa werden dan ook vrijgesproken van corruptie.

Ondertussen raakte bekend dat Zheyun Ye, Pietro Allatta en Paul Put respectievelijk 5 jaar, 30 maanden en 2 jaar cel krijgen. De meeste andere verdachten straffen met uitstel of werkstraffen.