Yves Vanderhaeghe blijft (voorlopig) op post

Yves Vanderhaeghe © BELGA

Status quo bij KAA Gent, waar de bekerkwalificatie bij Exc. Virton en een gelijkspel bij R Antwerp FC ervoor zorgen dat twee van de drie seizoensdoelstellingen intact blijven.

Een coach bij een (top)club leeft bij de gratie van de resultaten. Dat beseft Yves Vanderhaeghe (48) maar al te goed uit zijn spelersperiode bij RSC Anderlecht tussen 2000 en 2006. ‘Ik ben geen doemdenker’, beweert de West-Vlaming sereen na de 14 op 27, die voorlopig een zesde stek in de Jupiler Pro League oplevert. ‘Ik kijk naar het resultaat. En dan zien we wel wat er komt. De verwachtingen zijn hier hoog. En die moet je als trainer inlossen. Ik toonde hoe nuchter ik ben en hoe ik met deze situatie omga. We gaan gewoon door en ik ga weer winnen. Nu wil ik me ook niet laten leiden door negatieve gedachten.’

Een coach bij een (top)club leeft ook bij de gratie van de steun door zijn eigen bestuur. Deadlines kreeg Vanderhaeghe niet voorgeschoteld van het duo Ivan De WitteMichel Louwagie. Maar de T1 sprokkelde net voor de thuiswedstrijd tegen het ongeslagen KRC Genk en de komende interlandbreak wat marge na een nipte bekerkwalificatie bij Exc. Virton (dankzij de invalbeurt van een scherpe Stallone Limbombe in de laatste 11 minuten van 2-1 naar 2-4), terwijl Club Brugge, Anderlecht en Standard zich verslikten in hun tegenstanders in de 1/16 finales.

Op 4, 5 of 6 december zakt Beerschot Wilrijk uit 1B af naar de Ghelamco Arena. Op de Bosuil bleek ook dat Taiwo Awoniyi, net als eerder bij Royal Excel Mouscron, beter rendeert in een 4-4-2-veldbezetting, terwijl aanvalspartner Roman Jaremtsjoek bij momenten iets meer drive toonde dan de afgelopen weken. Toch worden er ondertussen lijntjes uitgeworpen.

Odjidja

Maar het idee om Felice Mazzu (52) en een deel van zijn technische staf los te weken bij SC Charleroi, ondanks een overeenkomst tot eind dit seizoen, werd meteen van tafel geveegd door Mehdi Bayat. ‘Zo’n deal is onmogelijk’, beweert de gedelegeerd bestuurder. ‘In de loop van het seizoen zal ik nooit aanvaarden dat een trainer onze ploeg verlaat. Wij onderhouden goede contacten met het bestuur van AA Gent. Dus dit is gewoon ‘case closed’. De vraag moet zelfs niet worden gesteld.’

Een coach bij een (top)club leeft bij de gratie van de ingevingen van zijn sterspeler. En bij de Buffalo’s is dat draaischijf Vadis Odjidja (29).

Zoals Filip Joos terecht aanhaalde na een kwartier en de 0-1 van Rosted op de Bosuil, toen de zesvoudig international even naar de zijlijn kwam en naar zijn hamstring greep. ‘Heeft hij een probleem, dan zit AA Gent met zorgen, want Odjidja doet de boel draaien.’ Doordat de middenvelder na de rust fysiek wegdeemsterde – wegens geen echte seizoensvoorbereiding bij Ol. Piraeus – kreeg het team het moeilijk, want zijn balvastheid en ideeën vielen weg. Met veel collectiviteit en inzet werd uiteindelijk nog een puntje veroverd tegen Antwerp. Op karakter en grinta, net die capaciteiten waarmee Vanderhaeghe tussen 1999 en 2005 in totaal 48 caps haalde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier