Zaak gokchinees Ye weer uitgesteld wegens dood Gaston Vets

Zheyun Ye © /

De raadkamer in Brussel heeft nog geen uitspraak gedaan in het dossier rond voetbalfraude en de ‘gokchinees’ Zheyun Ye.

De raadkamer in Brussel heeft nog geen uitspraak gedaan in het dossier rond voetbalfraude en de ‘gokchinees’ Zheyun Ye. De debatten in het dossier moeten heropend worden na het overlijden van voormalig Liersevoorzitter Gaston Vets. Vets, die begin februari op 63-jarige leeftijd overleed, was voorzitter van Lierse toen de Chinese zakenman Zheyun Ye zich daar binnen werkte als investeerder, in het seizoen 2004-2005.

Het federaal parket moet nu het verval van de strafvordering tegen hem vorderen. Omwille van de agenda’s van de 32 partijen in het dossier kan dat pas op 18 september.

Competitiewedstrijden vervalst

Tijdens het seizoen 2005-2006 kwam aan het licht dat er sinds 2004 heel wat wedstrijden in de Belgische competitie vervalst werden. Ye was in 2004 als investeerder bij Lierse in het Belgische voetbal geïnfiltreerd.

Hij zou vervolgens toenmalig Liersetrainer Paul Put, Liersedoelman Cliff Mardulier en acht andere Liersespelers omgekocht hebben om negen matchen te verliezen en zou hen daarvoor tussen 5.000 en 40.000 euro per persoon gegeven hebben.

Later breidde Ye zijn netwerk uit over meerdere Belgische clubs en spelers. Het federaal parket vraagt nu van 31 personen en één vennootschap de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. Het wil hen laten vervolgen voor private omkoping, lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen, afpersing, valsheid in geschrifte, financiële en fiscale fraude en bedrieglijk onvermogen.

Ook Vets in vizier

Als voorzitter van de club kwam Vets ook in het vizier van de onderzoeksrechter en het federaal parket. Nu de man overleden is, kan hij niet meer vervolgd worden, maar het federaal parket moet dat wel formaliseren in een bijkomende vordering.

Eén en ander betekent dat het hele dossier nog meer vertraging oploopt. Al bij de behandeling voor de raadkamer schermden verschillende advocaten met de overschrijding van de redelijke termijn. Meer dan waarschijnlijk zal dat argument ook gebruikt worden bij een eventueel proces voor de correctionele rechtbank. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier