‘Ze hebben alles gedaan om mij ten val te brengen’

Marc Wilmots © AFP

Bijna twee maanden na de uitschakeling op het EK in de kwartfinales tegen Wales heeft voormalig bondscoach Marc Wilmots voor het eerst gereageerd op zijn ontslag. “De voetbalbond heeft er alles aan gedaan om mij te destabiliseren en ten val te brengen”, klinkt het in zaterdag gepubliceerde interviews in Le Soir en de kranten van Sudpresse.

“Gezien de problemen die mijn voorgangers ervaren hadden bij de nationale ploeg, had ik bij mijn aanstelling heel wat beslissingsbevoegdheden gevraagd. Die hebben ze me ook gegeven, maar toen de resultaten plots goed werden, wilden ze de macht plots toch naar zich toetrekken. Vervolgens hebben ze er alles aan gedaan om me te destabiliseren. Een coach wordt beoordeeld op zijn resultaten en op dat vlak kon ik de beste statistieken voorleggen. Maar ik begreep al snel dat het onder mijn bewind nooit goed genoeg zou zijn”, aldus Wilmots. “Nu is het een afgesloten hoofdstuk dat formidabel was. Maar ik ben blij dat het achter de rug is, want ik wou niet meer leven in dat negatieve klimaat.”

Op die resultaten met de Rode Duivels is de voormalige aanvaller best trots. “We hebben ons twee keer op rij kunnen plaatsen voor een groot toernooi, twee keer haalden we de kwartfinales. In de WK-kwalificaties pakten we uit met 26 op 30, in de kwalificaties voor het EK 23 op 30. Tussendoor bereikten we de eerste plaats op de FIFA-wereldranglijst. Ik denk niet dat het makkelijk wordt om beter te doen, maar ik wens mijn opvolger (Roberto Martinez, red) wel alle succes toe.”

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier