Zewlakow: ‘Teodorczyck rendeert in elk systeem’

Lukasz Teodorczyck © Belga Image
Thomas Bricmont

Sport/Voetbalmagazine verzamelde in Polen getuigenissen over Lukasz Teodorczyck, de man die bij Anderlecht al snel Stefano Okako deed vergeten. Marcin Zewlakow (ex-Gent en Moeskroen) klinkt alvast overtuigd: ‘Als hij zich goed voelt, is hij tot alles in staat’

Marcin Zewlakow, ex-spits van Moeskroen en Gent, werkt tegenwoordig als scout voor Legia Warschau (waar zijn broer Michal sportief directeur is) en als analist op de Poolse televisie. Hij kent de nieuwe spits van Anderlecht maar al te goed.

“Ik heb hem meermaals zien spelen in Polen en op enkele jaren tijd heeft hij veel vooruitgang geboekt”, getuigt de sympathieke Marcin Zewlakow in Sport/Voetbalmagazine. “Teodorczyck is het prototype van de complete aanvaller. Hij is stevig, snel en efficiënt voor doel, zowel met de voeten als het hoofd. Maar wat me het meest bevalt aan zijn profiel, is dat hij ondanks zijn lengte net het tegendeel is van de statische voetballer die in de backlijn op de bal staat te wachten. Teodorczyck weegt negentig minuten op een verdediging. Hij slaagde niet bij Dinamo Kiev, waar hij stevige concurrentie had, maar hij heeft getoond dat hij zin heeft om zijn plaats in de nationale ploeg weer in te nemen door naar Anderlecht te gaan, een club met nog steeds naam en faam in Europa. Je proeft dat hij honger heeft en hij is alvast goed van start gegaan.”

“Zoals ik al zei,” vervolgt Zewlakow, “is hij geen zuivere goaltjesdief. Teodorczyck kan ook zelf kansen creëren door zijn beweeglijkheid, zijn positiewissels en zijn krachtig schot. Of het nu op zijn eentje is of in de combinatie met een ploegmaat, hij gaat in elke match wel een kans creëren, dat is zijn grote kwaliteit. Het is een aanvaller die zich niet wegstopt en veel enthousiasme uitstraalt, het verbaast me dus niks dat het publiek van Anderlecht hem al in de armen gesloten heeft. Wat de nationale ploeg betreft, moet je realistisch zijn: Lewandowksi is de nummer één en de status van nummer twee is momenteel voor Arkadiusz Milik, die heel sterk begonnen is bij Napoli. Hij moet dus vachten voor de post van derde aanvaller. Maar bondscoach Adam Nawalka lijkt opnieuw vertrouwen in hem te hebben, want hij selecteerde Teodorczyk voor de interland tegen Kazachstan begin deze maand. De pers was zelfs verrast dat Nawalka niet van zijn goede vorm bij Anderlecht profiteerde om hem te laten invallen.”

“Teodorczyck is een spits die graag iemand naast hem heeft,” besluit Zewlakow, “maar ik denk dat hij in eender welk systeem rendeert. Het is een geluk voor een coach om over zo’n speler te beschikken, want hij kan zijn plannen wijzigen zonder van spits te moeten veranderen. Teodorczyk bespeelt perfect de ruimte en hij kan zowel afhaken als diep gaan. Wat je over hem hoort, is in elk geval erg positief. Dat bewijst dat hij zich opnieuw goed voelt na twee lastige jaren in Oekraïne. En als hij zich goed voelt, is hij tot alles in staat.”

Lees de volledige reportage over Lukasz Teodorczyck in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 14 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier