Zinho Gano: ‘Romelu en ik maakten samen 150 goals op een seizoen’

Zinho Gano in actie tegen Zulte Waregem. © BELGA
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

In Sport/Voetbalmagazine doet Zinho Gano (22), spits van Waasland-Beveren, het verhaal van zijn jeugd. Eentje waarin hij een droomduo vormde met Romelu Lukaku, zo blijkt.

Zinho Gano:”Ik ben opgegroeid in Kampenhout, bij mijn opa en mijn oma, die jammer genoeg in maart overleed. Mijn moeder en mijn vader gingen uit elkaar toen ik drie was, en mijn moeder had het daar heel moeilijk mee. Oma heeft me gelukkig kunnen opvangen en opgevoed. Opa voerde me altijd naar de training. Daar ben ik hen eeuwig dankbaar voor, dankzij hen heb ik een hele goeie jeugd gehad.”

Zijn voetbalcarrière begon ook bij de plaatselijke club, vertelt de spits, tot Lierse hem daar wegplukte: “In een bepaalde match stonden we 0-2 achter en ik maakte nog drie goals. De scheidsrechter kwam na afloop naar mij en vroeg waar mijn ouders waren. Ik wees hem mijn opa. De ref scoutte ook voor Lierse en zo kwam ik daar terecht. Ik testte er samen met Romelu Lukaku. Al na twee trainingen hadden we iedereen overtuigd. Romelu was een toffe jongen, goed van hart, altijd lachen. Wij waren bij Lierse de beste vrienden. Hij bleef geregeld bij mij slapen of opa pikte hem thuis op als hij geen vervoer had. Het contact is niet meer zo intens als vroeger, maar soms horen of zien we elkaar nog wel eens.

“Wij hadden een kampioenenploeg: U12 kampioen, U13 ook. Toen kwam de zaak-Ye en viel het allemaal uiteen. We speelden naast elkaar, al stond ik soms ook op 11 en maakte ik daar mijn acties. Romelu heeft in alles veel progressie geboekt. Zijn controles, zijn acties, duels… Hij traint ook met dikke spelers in de Premier League, ergens is het normaal. Vroeger kon hij veel compenseren door zijn lengte en zijn kracht, en was het voetballend niet zo sterk, maar dat gaat nu niet meer. Ik herinner me nog dat we indertijd samen 150 goals op één seizoen maakten. Iedereen zei toen: ‘Ja, ja, nu kunnen die dat, omdat ze veel groter zijn dan de rest, maar later zul je wel zien….’ Daarom vind ik het prachtig, zijn progressie, dat hij het nu óók doet. Van die Liersejeugd zijn wij de enigen die nog professioneel voetbal spelen. Dat wil ook wat zeggen.”

Lees het volledige interview met Zinho Gano in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 7 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier