‘Zou Peter Bosz niets voor Genk zijn?’

Peter Bosz: rotsvast overtuigd van zijn eigen principes. © belgaimage
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over het ontslag van Albert Stuivenberg, de stempel van Jordy Clasie en de nieuwe status van Charleroi.

1. KRC Genk stuurt Albert Stuivenberg door na het povere 1-1 gelijkspel tegen Eupen dit weekend. Moet het bestuur zijn filosofie (combinatie voetbal en jeugd brengen) bijstellen of moeten vooral de spelers zichzelf in vraag stellen?

JACQUES SYS: Ik denk niet dat het bestuur nu plots heel zijn visie moet omgooien. Zoals CEO Patrick Janssens al zei: bij het runnen van een voetbalclub is het de kunst om in crisissituaties rationeel te blijven denken. Vorig seizoen bewees ten andere dat je met die filosofie van mooi voetbal en jeugdopleiding wél succes kan boeken.

Maar het klopt dat met dit vijfde ontslag in drie jaar KRC Genk zichzelf oneer aandoet. Dat zijn niet de waarden die de club wil uitdragen en in het verleden ook lang uitgedragen heeft.

Je merkte en hoorde dat Albert Stuivenberg zijn greep op de groep kwijt was, wat eigenlijk wel vreemd is na amper één jaar samenwerken. Dat je een veeleisende coach als Hein Vanhaezebrouck beu bent na drie jaar, zoals bij Gent het geval was, valt te begrijpen, maar dit?

‘Je merkte en hoorde dat Albert Stuivenberg zijn greep op de groep kwijt was, wat eigenlijk wel vreemd is na amper één jaar samenwerken.’

Voor de spelers is dat natuurlijk het makkelijkste, dan moeten ze zichzelf niet te veel in vraag stellen. Bepalende spelers zoals Malinovsky, Pozuelo en Schrijvers presteren ondermaats. Vooral in het geval van Pozuelo pijnlijk, want de club deed veel moeite om hem te overtuigen nog een jaartje te blijven en dan zó spelen…

De grote vraag zal nu zijn hoe Genk dit moet oplossen. Want Peter Maes vervangen door Albert Stuivenberg was al een serieuze stijlbreuk qua persoonlijkheid. Wat voor trainer moet je nu zoeken? Bernd Thijs zou geen slechte keuze zijn: hij kent het huis en schaaft al enkele jaren in de luwte aan zijn trainerscarrière. Bovendien vind ik het een goede zaak als clubs buiten de gekende vijver durven vissen, zoals Waasland-Beveren deed met Philippe Clement en STVV met Jonas De Roeck. Al blijft het een risico, want je weet niet of Thijs als T1 voldoende uitstraling heeft. Ik vraag me trouwens af: zou Peter Bosz niets voor Genk zijn? Hij is wel net ontslagen bij Borussia Dortmund, maar hij bewees vorig seizoen bij Ajax een echte vakman te zijn.

2. Club Brugge won overtuigend en al bij al makkelijk van Lokeren (3-1). Met Jordy Clasie als openbaring op het middenveld. Maakt hij de competitieleider nog sterker?

SYS: Absoluut. Hij brengt dezelfde grinta en duelkracht als Nakamba, maar is een betere voetballer.

‘Het is niet dat Club constant over de Belgische velden wervelt. Er zijn nog geregeld momenten van verval.’

Dat het zo lang duurde voor Clasie zijn stempel kon drukken bij Club, had te maken met een gebrekkige conditie. Nu is hij helemaal fit. Samen met Vormer en Vanaken stáát er iets op dat middenveld van Club Brugge. Zonder Nakamba op te geven, want dat kan toch ook een zeer vervelende speler zijn om tegen te spelen. Het toont de rijkdom van dit Club Brugge, dat met Clasie erbij nog meer concurrentie en scherpte in de kern kreeg. Iets wat elke trainer wenst.

Chapeau trouwens voor Leko hoe hij dit elftal na een paar moeilijke eerste weken wist te kneden tot een hecht en zeer efficiënt geheel. De cijfers spreken boekdelen. 44 punten op 54 in de competitie, beste aanval en beste verdediging. Al wil ik die prestaties meteen ook nuanceren. Het is niet dat Club constant over de Belgische velden wervelt. Er zijn nog geregeld momenten van verval, zoals vorige week in de eerste helft tegen Eupen.

Volgend weekend tegen Anderlecht wordt een belangrijk duel. Als Club daar wint, loopt het dertien punten uit op de Brusselaars. Een serieuze kloof. Terwijl de titel voor Anderlecht een absolute must is, dat lieten ze na de Europese uitschakeling duidelijk blijken. Vooral omdat het prijzengeld van de Champions League volgend seizoen nog maar eens verhoogd wordt. Daar wil elke Belgische club van profiteren.

‘Op Anderlecht bewees Charleroi dat het beter kan voetballen dan algemeen beschouwd wordt.’

3. Charleroi blijft de eerste achtervolger van Club Brugge, de Carolo’s wonnen nu ook zeer knap op het veld van Anderlecht. Moeten we hen niet stilaan zien als een echte topclub in plaats van een subtopper?

SYS: Het is inderdaad misschien tijd om Charleroi met een andere bril te gaan bekijken, als topclub, al dragen ze nog steeds die recente geschiedenis mee, waarin het er toch vaak stormachtig aan toe ging.

De vraag zal dan ook zijn hoe ze de komende winterstop doorkomen. Vertrekken er sterkhouders? Zeker bij hen kan dat een serieuze impact hebben, want de kern is niet al te breed. Op Anderlecht bewees Charleroi echter dat het beter kan voetballen dan algemeen beschouwd wordt. Met name die twee uitstekende aanvallers, Benavente en Rezaei, maken het verschil.

En verder zijn er de gekende ingrediënten van Felice Mazzu: een zeer goede organisatie, een hecht en moeilijk te ontwrichten blok waarop menig tegenstander zijn tanden stuk bijt. Ze verloren slechts twee keer tot nog toe, dat zegt genoeg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier