‘Zulte Waregem had iets recht te zetten’

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de Olympische prestaties van de Belgen, de stadionboost voor KV Oostende en de leidersplaats van Zulte Waregem.

Iets over halfweg de Olympische Spelen klokt België af op vier medailles, waarvan twee gouden. Boven de verwachtingen?

Jacques Sys: “Toch wel. Als je ziet dat een groot land zoals Argentinië amper twee medailles behaalde tot nog toe, dan is wat België presteert knap. Vooral omdat de verwachtingen ook zo laag lagen. Vier jaar geleden behaalden we geen enkele gouden medaille en keken we met z’n allen nog op naar onze buren uit Nederland.”

“Maar dit succes heeft niets te maken met ons topsportbeleid. Deze medailles komen voort uit individuele initiatieven. Thiam, Van Tichelt, Van Avermaet, die zijn er niet gekomen dankzij een uitgekiend beleid. Vlaams minister van Sport Philippe Muyters heeft ten andere al meermaals toegegeven dat zijn beleid gericht is op breed ondersteunend werk en niet op het behalen van medailles -zoals dat bij Groot-Brittannië bijvoorbeeld wél gebeurt, en met resultaat overigens. Je kunt hopen dat dit succes, en misschien komen er nog medailles bij, iets verandert aan ons topsportbeleid, maar dat denk ik eerlijk gezegd niet. Daarvoor zit ons land te complex in elkaar, onder meer door die opsplitsing in Waalse en Vlaamse sportfederaties.”

KV Oostende won zijn tweede thuiswedstrijd in de vernieuwde Versluys Arena, zorgt die investering voor een nieuwe boost bij de kustploeg en doen ze straks mee aan de top?

Jacques Sys: “De club hoopt natuurlijk op een boost, maar we moeten realistisch blijven: met een stadion van 8400 plaatsen en met de beperking van de ligging aan zee -kabeljauwen komen niet naar de voetbal kijken, placht ex-voorzitter Eddy Vergeylen altijd te zeggen- ga je nooit een topclub kunnen uitbouwen. Het stadion is vernieuwd, één tribune kwam er bij en enkele mankementen werden weggewerkt, maar is geen nieuwe tempel. De sfeer is er wel top, puur volksvermaak, geënt op het enthousiasme van Marc Coucke. Hij zorgt ervoor dat de supporters tevreden zijn en dat er met zijn geld goed sportief beleid wordt gevoerd. Oostende stelde een mooi team samen, waarbij verschillende pionnen inwisselbaar zijn, zonder kwaliteitsverlies te lijden. Ook een dikke pluim voor het trainersduo Yves Vanderhaeghe – Adnan Custovic. Custovic verricht als T2 blijkbaar zeer goed werk in de schaduw, zo verneem ik. Maar de echte top, neen, daar geloof ik niet in.”

Zulte Waregem start met een negen op negen en staat alleen aan de leiding. Trainer Francky Dury lijkt het daar weer goed voor elkaar te hebben, verdient hij stilaan een standbeeld in het Regenboogstadion?

Jacques Sys: “We zijn nog maar net begonnen en bovendien was hun programma (tegen Eupen, Waasland-Beveren en Standard) gunstig, het is te vroeg om al conclusies te trekken. Niet vergeten dat Zulte Waregem een einde in mineur kende vorig seizoen: ze bereikten weliswaar PO1, maar pakten daarin amper 5 op 30. Toen was Dury ook coach en viel er hier en daar kritiek te horen. Zulte Waregem had dus wel iets recht te zetten.”

“Ze kochten zeer goed in, met vooral achterin bijkomende ervaring en robuustheid in de personen van De fauw en De Ryck. Tegen Standard stonden vijf nieuwe spelers in de basis en vielen er met Oulare en Coopman ook nog eens twee in. Dat is wél een pluim die Dury op zijn hoed mag steken: terwijl veel clubs altijd het excuus zoeken dat nieuwe spelers inpassen tijd vergt, bewijst Dury het tegendeel. Zulte Waregem is fel vernieuwd maar speelt toch van meet af als een hecht blok en de nieuwelingen brengen meteen een meerwaarde, zoals ook de voor ons onbekende Lerager. Dat is knap gewerkt van Dury.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier