Zulte Waregem mist een Jan, Piet, Joris of Corneel

Francky Dury © Icon Sport
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Geen mannen met baarden, te weinig power, te brave jongens: de plaat wordt al het hele seizoen opgelegd bij Zulte Waregem.

Ook na de 0-1 tegen AA Gent en de 3 op 27 klonk hetzelfde liedje, luider dan ooit. Bij Bossut – ‘we winnen geen duels’ – en bij Dury, die nog een nieuw argument aanhaalde: ‘We hadden slechts 4 spelers van plus 1m85, bij AA Gent liepen er 7. Daarom gaven ze makkelijk corners weg – we waren toch niet gevaarlijk.’

Dat aantal viel nochtans mee (4), en Dury’s stelling klopt zelfs niet: in zijn basiself stonden er veldspelers van plus 1m85, bij de Buffalo’s 3… (volgens de officiële cijfers van de clubs).

Belangrijke nuance: Zulte Waregem heeft op zijn middenveld geen bonk zoals Esiti (1m82, 89 kg), die De Sart (1m86, 73 kg) en Walsh (1m80, 77 kg) met huid en haar verslond.

En dus luidde weer dezelfde conclusie: geen power, geen mannen met baarden. Aan het aantal fouten ligt het nochtans niet. Volgens Dury heeft zijn ploeg ‘het minste overtredingen begaan’, maar Zulte Waregem staat met 14,76 fouten en 2,05 gele kaarten per match (plus nog 2 keer rood) halverwege die klassementen.

Even opmerkelijk: op spelers van Essevee werden sindsdien gemiddeld ook nooit minder overtredingen begaan dan dit seizoen (11,88). In de 8 laatste competitienederlagen telde de fusieploeg zelfs telkens de meeste fouten. Die overtredingen hóéven de tegenspelers ook niet te maken, De Sart (al 6x geel, waarvan 1x rood) en co maken ze zélf. Omdat ze zich – en die stelling klopt wel – te veel laten aftroeven.

Hét grote verschil met vorig seizoen, toen in de ranking met spelers die in de Jupiler Pro League de mééste duels wonnen Zulte Waregem er 3 (!) in de top 5 had: Meïté (1e), Lerager en Leye (gedeeld 4e). Die zijn alle drie weg en niet goed vervangen, zoals ook de defensie niet werd versterkt. Geen enkele Esseveespeler staat nu in de top tien der gewonnen duels.

Op Dury’s lijstje voor de wintermercato? Met stip de namen Jan, Piet, Joris en Corneel. Mannen met baarden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier