Zulte Waregem moet carrière Bongonda herlanceren

Théo Bongonda © BELGAIMAGE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Drie jaar na zijn vertrek keert Théo Bongonda (22) terug naar Zulte Waregem. Daar moet hij zijn carrière nieuw leven inblazen.

Hypernerveus reageerde Francky Dury op stage in Marbella, over het aanslepende dossier rond Théo Bongonda. Zulte Waregem had wel een akkoord met Celta de Vigo om de Belg zes maanden te huren (met een ‘aanvaardbare’ aankoopoptie). Maar de vrijgave van Trabzonspor, dat hem een heel seizoen leende van de Spaanse eersteklasser, bleef op zich wachten. En dus kon Bongonda volgens de FIFA-reglementering tot dan (officieel) niet meetrainen, ook omdat hij niet verzekerd was. De skivakantie van de Trabzonsporvoorzitter, die het vrijgavedocument moest tekenen, bleek wel héél lang te duren. Al ging het volgens Turkse bronnen vooral om een financieel dispuut tussen de speler en de club. Trabzon is immers niet tevreden over Bongonda, nadat het hem voor ruim 400.000 euro had gehuurd van Celta, bovenop een brutoloon (inclusief tekengeld) tot een miljoen euro.

Na een nochtans koninklijke ontvangst op de luchthaven werd de Belg zelfs al in zijn eerste match, na 69 minuten en een beroerd debuut, vervangen. Er volgde in augustus nog een invalbeurt van 4 minuten, en weer een vroegtijdige vervanging na 57 minuten. Behalve 83 minuten in drie bekermatchen in het najaar bleef Bongonda daarna aan de kant. Opzijgeschoven door coach Ersun Yanal met wie hij flink had gebotst.

Niet nieuw, want de flankaanvaller had het ook (te) bont gemaakt bij Celta de Vigo. Dat kocht hem begin 2015 voor 1,25 miljoen euro (plus 15 procent bij doorverkoop). Héél welkom voor het toen financieel noodlijdende Essevee. En zelfs opvallend veel voor een pas 19-jarige speler die dat seizoen amper 35 procent van de totale speelminuten op het veld had gestaan. De Waal had geen vervolg kunnen breien aan zijn flitsende play-off 1-campagne van 2013/14. In het volgende seizoen, waarin Essevee lang in degradatienood verkeerde, raakte Dury immers niet helemaal overtuigd, vanwege Bongonda’s lage VO2Max, steeds egoïstischere spelstijl en tanende professionaliteit.

Toch zag opleidingsclub Celta veel in de aanvallende kwaliteiten van de Belg. Ondanks 8 invalbeurten in zijn eerste half seizoen en 14 en 26 basisplaatsen (op 38 Primera Divisiónduels) in 2015/16 en 2016/17 viel Bongonda eind vorig seizoen ook daar echter definitief uit de gratie. Wegens te weinig rendement op het veld (5 goals en 9 assists op een totaal van 77 wedstrijden), maar vooral door zijn gedrag ernaast: te veel uitpakkend met zijn euro’s en Porsche in het nachtleven, te veel in de slipstream van (ex-)Celtaster John Guidetti. Dat leidde ook tot herhaaldelijke aanvaringen met coach Eduardo Berizzo, én met de Celtafans.

Bongonda brak in de zomer van 2016 ook met zijn voetbalvaders Thomas Caers (die hem opleidde bij de JMG Academy in Tongerlo) en Jesse De Preter (de manager die hem in januari 2013 gratis naar Waregem had gebracht), en ging in zee met makelaar Fouad Ben Kouider. Tot grote ontgoocheling van Caers, die Théo daarna lange tijd niet meer hoorde, maar hem naar eigen zeggen nu wel overtuigde om naar Zulte Waregem terug te keren. Bongonda heeft absoluut een goeie begeleiding én speelkansen nodig, zo klinkt het. Afwachten of Caers en Dury de verloren gelopen zoon weer op het rechte pad krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier