Zwart geld: KBVB en Pro League kondigen maatregelen aan

© Thinkstock
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Zo komt er onder meer een licentiesysteem voor derde en vierde klasse.

Na de Panorama-uitzending over zwart geld in het Belgisch voetbal kondigden de Belgische voetbalbond (KBVB) en de Pro League aan dat ze gaan samenwerken met de federale fraudecel om de wantoestanden aan te pakken. De opvallendste maatregel is een licentiesysteem voor derde en vierde klasse.

Steven Martens, secretaris-generaal van de KBVB, heeft op een persmoment gereageerd op de Panorama-uitzending ‘De fiscus buitenspel’.

‘We moeten niet naïef zijn: dat er zwart geld circuleert is geen verrassing,’ zei hij. ‘Ik ben wel verbouwereerd over hoe makkelijk het is om illegaal geld wit te wassen.’

‘Het is duidelijk dat dit negatief is voor het imago van het Belgisch voetbal. Maar laten we dit als een kans zien om de sport eerlijker te maken. Hiervoor zullen we samenwerken met de Pro League.’

Licenties voor derde- en vierdeklassers

Concreet stelt de KBVB voor om de financiële en fiscale clubondersteuning te intensifiëren. Volgens Martens is er ‘een duidelijk verschil tussen zij die niet weten en zij die niet willen.’

In derde en vierde nationale zal bovendien een licentiesysteem geïntroduceerd worden, wat een betere controle moet toelaten.

Verder komt er voor amateurclubs ook een clublabel met ‘incentives’, beloningen voor wie meer geld stopt in jeugdwerking.

Martens: ‘Als gevolg van deze acties is het goed mogelijk dat clubs de spelers minder zullen betalen en meer beroep zullen doen op jeugdwerking. Maar het niveau van het voetbal zal er niet op achteruitgaan”.

Martens benadrukt dat de KBVB zelf geen controle kan uitoefenen, maar hiervoor zal samenwerken met de cel fraudebestrijding van staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A).

Eerste en tweede klasse In de uitzending klopten de makers ook aan bij een tweede- en eersteklasser, en ook daar werd het aangeboden zwart geld gretig aanvaard. De Pro League, die de 16 eersteklassers verenigt, stelt maatregelen voor. ‘We zullen samenwerken met de bevoegde overheden,’ zegt voorzitter Ronny Verhelst.

‘Financieel zwakke clubs blijven een groter risico. Daarom willen we de criteria voor de licentie verbeteren, en strikter én frequenter toepassen.’

Een andere maatregel is gericht op de bestuurders van profclubs. Verhelst wil voor hen een zogenaamde ‘Fit en Proper-test’, vooral gericht op deontologie.

Een tweede reeks maatregelen heeft betrekking op spelerstransfers. ‘We willen dat de transfersom eerst op een derde, onafhankelijke rekening komt, om te controleren van waar het geld komt en waar het naartoe gaat.’

‘Met medewerking van de politiek willen we tot slot komen tot een statuut voor spelersmakelaars.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content