Zwitserland-België: nog twijfel tussen Ciman en Witsel als rechtsachter

Axel Witsel © Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De Rode Duivels spelen zaterdag om 16.15 uur een eerste van drie oefenwedstrijden op weg naar het EK. Op de traditionele persconferentie aan de vooravond van het duel gaf Marc Wilmots quasi heel zijn ploeg die morgen start vrij.

De aanval bestaat zoals verwacht uit Mertens, De Bruyne en Hazard (van rechts naar links) in de rug van Lukaku en met Dembélé en Fellaini als nummers zes (of acht) op het middenveld. Zij hebben speelminuten nodig om volledig fit te zijn. Mertens start dus op rechts, ook al had Divock Origi de voorbije dagen geen last meer van de enkel. Hij mag morgennamiddag na de rust ongetwijfeld in de ploeg worden verwacht. Wilmots en de Zwitsers spraken af om zes wissels door te voeren.

In de verdediging liet Wilmots nog één onzekerheid: wie wordt rechtsachter? Laurent Ciman, zoals woensdag op training, of alsnog Axel Witsel, in een voor hem nieuwe rol? Wilmots: “In principe gaan we dat op het EK niet te zien krijgen, maar oefenwedstrijden zijn er om dingen uit te proberen. Ik ben er zeker van dat Axel die rol aankan.” De rest van de verdediging bestaat uit Alderweireld en Vermaelen centraal, en Vertonghen op links. In doel komt Courtois. Vermaelen zal in principe zestig minuten spelen, tenzij hij zelf teken geeft dat alles goed gaat en hij nog even door wil.

Wilmots dropt een bommetje

De oefenmatch is de afsluiter van een stage die ook wat in het teken stond van het recupereren van spelers – elke dag druppelde er wel eentje binnen. Vandaag Jason Denayer die na een korte nacht in Istanboel op het vliegtuig richting Zwitserland stapte, morgen op de bank zal zitten, maar in principe niet spelen. Hij start woensdag tegen Finland centraal, zodat Alderweireld weer rechtsachter kan zijn.

Helemaal op het einde van zijn persconferentie gooide Wilmots nog een bommetje. Hij sprak openlijk zijn onvrede uit over de in zijn ogen te hoge ticketprijzen voor de komende oefeninterlands in Brussel. Prijzen die starten vanaf 30 euro. Die twee afscheidsmatchen die in het teken staan van rotatie, zodat de hele groep aan minuten komt, moeten een feest worden. In de ogen van Wilmots vergalt de bond dat feestje een beetje. “Ik mag er me niet mee moeien”, aldus Wilmots, maar “ik mag wel mijn gedacht zeggen.” De voorverkoop voor die interlands verloopt normaal, elke wedstrijd zou rond de 30.000 of meer toeschouwers lokken.

Door Peter T’Kint in Lausanne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier