10 weetjes over de officiële WK-bal Brazuca

© Ketchum

In Brazilië is de Brazuca voorgesteld, de bal voor het WK voetbal van volgend jaar. De bal is het visitekaartje van het organiserende land, in dit geval dus Brazilië. 10 weetjes over de Brazuca.

1. De Brazuca is de 12de WK-bal van Adidas, dat sinds 1970 een deal heeft met de FIFA. De vorige 11 zijn de Jabulani (Zuid-Afrika 2010), de +Teamgeist (Duitsland 2006), de Fevernova (Zuid-Korea en Japan 2002), de Tricolore (Frankrijk 1998), de Questra (VS 1994), de Etrusco Unico (Italië 1990), de Azteca Mexico (Mexico 1986), de Tango Espana (Spanje 1982), de Tango Durlast (Argentinië 1978), de Telstar Durlast (Duitsland 1974) en de Telstar (Mexico 1970)

2. Voor het eerst is de naam van de officiële WK-bal gekozen via een publieke stemronde. Een miljoen Brazilianen brachten hun stem uit.

3. Brazuca is een informeel woord om een ‘Braziliaan’ te benoemen. Het verwijst naar de Braziliaanse manier van leven, vol passie en nationale trots.

4. Het ontwerp op de bal verwijst naar de immens populaire en traditionele ‘Bahia bandjes’, symbool voor geloof en geluk. De kleuren stellen de Braziliaanse vlag en het officiële ‘2014 FIFA World Cup Brazil’ logo voor. De sterren op de bal verwijzen naar de nationale vlag en de status van Brazilië als winnaar van voorgaande WK-toernooien.

5. Het binnenwerk van deze bal is hetzelfde als in de Tango 12 (EK 2012), de Cafusa (Confederations Cup 2013) en de Champions League-bal. Aan de buitenkant vinden we een nieuwe technologie met een uniek symmetrie van zes identieke panelen met een vernieuwende bovenlaag voor een verbeterde grip, stabiliteit en vlucht van de bal.

6. De Brazuca is de meest geteste wedstrijdbal ooit, ook kwalitatief. Zo hebben over een periode van 2,5 jaar, in 10 landen verspreid over 3 continenten, 600 spelers, 30 nationale en clubteams de bal getest. De bal is onder meer ‘gecamoufleerd’ als wedstrijdbal gebruikt tijdens het WK U20 en tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tussen Zweden en Argentinië afgelopen februari. De bal overtreft ruimschoots de ‘FIFA Approved Standards’, de strenge eisen waaraan elke wedstrijdbal moet voldoen.

7. Alle deelnemende nationale teams aan de Wereldbeker 2014 ontvangen midden december deze wedstrijdbal, zodat deze in een vroeg stadium gebruikt kan worden voor trainingen en oefenwedstrijden.

8. De Brazuca heeft zijn eigen twitteraccount (@brazuca) waar de bal op een eigenzinnige manier laat zien wie hij ontmoet in de aanloop naar de eerste WK-wedstrijd in juni. Van spelers, tot teams en andere sterren.

9. Ook RSC Anderlecht zal op deze wedstrijdbal overstappen en wel vanaf de thuiswedstrijd tegen Zulte Waregem op donderdag 26 december.

10. De Brazuca is vanaf 4 december te koop voor 140 euro. (Ketchum/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier