120 kaarsjes maar weinig vuur voor Milan

Legendes (vlnr): Zvonimir Boban, Paolo Scaroni, Ivan Gazidis, Paolo Maldini © LAPRESSE

Deze week vierde AC Milan zijn 120e verjaardag, maar veel reden om te feesten heeft het dit jaar niet.

Op 16 december 1899 stichtte de Engelsman Herbert Kilpin in Milaan de Milan Cricket and Football Club, met roodzwart als kleuren. ‘We zullen een team van Duivels zijn, in het rood, zoals het vuur, en het zwart om onze tegenstanders schrik aan te jagen’, aldus de man die eerder uit Nottingham vertrok om in Italië te gaan werken en voetballen.

Met hem als kapitein won Milan al anderhalf jaar na het ontstaan zijn eerste landstitel. De achttiende en voorlopig laatste landstitel wonnen de rossoneri die in 1963 als eerste Italiaanse club een Europabaker binnenhaalden (EC1 op Wembley) in 2011 onder Massimiliano Allegri.

Hall of Fame

Die stond afgelopen weekend tussen de vele oude gloriën die voor de aftrap van de match tegen Sassuolo poseerden voor de groepsfoto van de nog levenden uit de Hall of Fame. Een aantal historische figuren ontbraken: de drie Nederlanders uit de hoogdagen (Van Basten, Rijkaard, Gullit), Kakà, Weah, Ancelotti, Berlusconi en…Zlatan Ibrahimovic, van wie men nog altijd hoopt dat hij in januari naar zijn oude liefde terugkeert, al staat dat nog niet vast.

Bij de oudste leden van de Hall of Fame hoort naast Kilpin ook een Belg. Van 1910 tot het uitbreken van WO1 in 1914 was Brusselaar Louis van Hege, die van Union overkwam en na de oorlog naar die club terugkeerde, een topaanvaller in de Serie A. In 91 matchen maakte hij liefst 98 goals.

Financiële problemen

Een topclub is Milan in dit jubileumjaar alvast niet, eerder een tobclub. Voor het seizoen moest het zijn Europees ticket afstaan onder druk van de Financial Fair Play. De economische toestand blijft weinig rooskleurig, en dus moet Milan de tering naar de nering zetten en genoegen nemen met een rol in de grijze middenmoot. Ook al is sinds dit seizoen het sportief beleid in handen van twee oudgedienden uit de glorieperiode: Paolo Maldini en Zvonimir Boban.

De penibele financiële situatie beperkte echter hun slagkracht tijdens de mercato. Dat leidde ondertussen al tot een trainersontslag. Half oktober nam Stefano Pioli het roer over van Marco Giampaolo, maar wonderen kan hij voorlopig ook niet verrichten. Het maakt dat Milan momenteel slechts tiende staat, al daagden voor het treffen tegen Sassuolo, niet meteen een topmatch, nog 58.000 kijkers op.

(Geert Foutré)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier