20 Russische supporters worden Frankrijk uitgezet, 3 berecht in Marseille

Rellen met Russische supporters in Marseille © AFP

Drie van de 43 Russische supporters die dinsdag in het zuidoosten van Frankrijk werden opgepakt, zullen donderdag in Marseille voor de rechter moeten verschijnen. Twintig andere, tegen wie geen strafklacht is ingediend, zullen maandag het land worden uitgezet.

Nog twintig andere arrestanten worden vrijgelaten, zo meldt de procureur van de Republiek.

De 43 arrestanten werden dinsdag opgepakt terwijl ze van Marseille naar Lille reisden om daar de wedstrijd Rusland – Slovakije bij te wonen.

De drie die berecht worden zullen zich in een snelrechtprocedure moeten verantwoorden voor hun mogelijke deelname aan het geweld waarbij in de marge van de wedstrijd Engeland – Rusland 35 mensen gewond waren geraakt.

Leider

Een van de Russen die Frankrijk moet verlaten is Aleksandr Shprygin, voorzitter van de Russische supportersvereniging en een parlementaire medewerker van Igor Lebedev, een parlementslid van de Russische extreemrechtse partij LDPR.

Volgens de Britse omroep BBC hebben de arrestaties kwaad bloed gezet in Moskou en heeft de Russische regering de Franse ambassadeur op het matje geroepen.

323 arrestaties

Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn sinds het begin van het EK al 323 mensen opgepakt. Daarvan hebben er 196 in voorlopige hechtenis gezeten. ‘Acht werden al veroordeeld tot effectieve gevangenisstraffen en drie tot straffen met uitstel’, klinkt het nog in de mededeling.

Woensdagnacht waren er opnieuw rellen met Engelse supporters in Rijsel. De Europese voetbalbond UEFA zegt de rellen te ‘betreuren’, maar maatregelen worden er vooralsnog niet genomen.

De politie in Rijsel had in de loop van de nacht traangas ingezet om de supporters, die ondanks aanmaningen niet uiteen wilden gaan, uit elkaar te drijven. De supporters, zichtbaar onder invloed van alcohol, waren samengetroept in de buurt van het station Lille-Flandres. Bij de rellen zou een vijftigtal mensen gewond zijn geraakt. Zestien van hen werden opgenomen in het ziekenhuis.

Na de clashes tussen Engelsen en Russen in en rond het Stade Vélodrome in Marseille had de UEFA ermee gedreigd dat landen konden worden uitgesloten als supporters opnieuw over de schreef zouden gaan. Het nieuwe geweld in Rijsel is voor de UEFA echter geen aanleiding om een bijzondere vergadering van het Uitvoerend Comité samen te roepen, benadrukte een woordvoerder donderdag. De UEFA liet eerder ook al verstaan alleen bevoegd te zijn voor onlusten in de stadions. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier