21 landen hebben WK-ticket, België zeker reekshoofd

© ImageGlobe

Eenentwintig landen zijn al zeker van een plaats op het WK voetbal in Brazilië. België is bij de loting zeker reekshoofd.

Zeven landen hebben zich dinsdagavond gekwalificeerd voor het WK voetbal van volgende zomer in Brazilië. Daardoor zijn nu 21 landen zeker van een plaats op de Wereldbeker. België is een van de zes landen die al zeker weten dat ze reekshoofd zijn bij de WK-loting op 6 december.
In de Europese zone grepen Spanje, Engeland, Rusland en Bosnië-Herzegovina dinsdag hun ticket. In Zuid-Amerika deden Chili en Ecuador hetzelfde terwijl in de CONCACAF-zone Honduras doorstootte.

Veertien landen waren eerder al zeker van kwalificatie: gastland Brazilië, België, Nederland, Italië, Zwitserland, Duitsland, Australië, Iran, Japan, Zuid-Korea, Argentinië, Colombia, Costa Rica en de Verenigde Staten.

Nog 11 plaatsen
Er zijn nog elf tickets te verdelen. Vier plaatsen gaan naar de winnaars van de Europese WK-barrages. Portugal, Kroatië, Griekenland en Oekraïne zullen daarin reekshoofd zijn. Ze worden uitgeloot tegen Frankrijk, Roemenië, IJsland en Zweden. Op 21 oktober is er de loting, op 22 oktober wordt bepaald wie eerst thuis moet spelen.

In Afrika zitten 10 ploegen in de laatste WK-voorronde. Zij nemen het tegen mekaarop in vijf barrageduels, waarvan de heenwedstrijden al gespeeld zijn. Ivoorkust heeft een 1-3-voordeel tegen Senegal, Nigeria een 2-1-voordeel tegen Ethiopië, Ghana een 1-6-voordeel tegen Egypte en Burkina Faso een 2-3-voordeel tegen Algerije. In Kameroen-Tunesië was de heenmatch 0-0.

De overige twee tickets gaan naar de winnaars van de play-offduels Uruguay – Jordanië en Mexico – Nieuw-Zeeland.

Reekshoofden
België, Brazilië, Spanje, Argentinië, Duitsland en Zwitserland zijn de enige zes landen die op dit moment zeker zijn van een status als reekshoofd bij de WK-loting, op 6 december in Costa do Sauípe. Dat berekende ESPN.

Er zitten acht landen in elke pot, en dus zijn er nog twee plaatsen op te vullen voor die bewuste ‘pot 1’. Colombia, Uruguay, Italië en Nederland maken nog kans.

Omdat Italië niet won van Armenië (2-2) en Zwitserland dat wel deed tegen Slovenië (1-0) springen de Zwitsers in extremis over de Italianen naar pot 1. Italië moet nu hopen dat Colombia (op verplaatsing bij Paraguay) én Uruguay (thuis tegen Argentinië) dinsdagnacht hun laatste kwalficiatiematchen verliezen, zodat het alsnog naar een plaats als reekshoofd springt.

Nederland, van zijn kant, is reekshoofd als van Colombia en Uruguay minstens één land verliest. De Zuid-Amerikaanse landen hebben hun lot dus in eigen handen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier