25 voetballers op het WK 2010 gebruikten, met toestemming, verboden middelen

Dirk Kuijt op training tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika. © Belga

Hackerscollectief Fancy Bears heeft een lijst met vertrouwelijke medische gegevens van voetballers vrijgegeven. Onder meer Dirk Kuijt en Carlos Tévez kregen een medisch attest voor het gebruik van voor sporters verboden geneesmiddelen.

Het hackerscollectief Fancy Bears heeft dinsdag een lijst openbaar gemaakt met daarop de namen van voetballers die tijdens het WK van 2010 in Zuid-Afrika, met toestemming van artsen, geneesmiddelen gebruikten die op de verboden lijst staan.

Volgens de lijst kregen 25 voetballers een zogenoemde TUE (Therapeutic Use Exemptions), een medisch attest voor het gebruik van geneesmiddelen die voor sporters verboden zijn. De bekendste namen op de lijst zijn Dirk Kuijt (Ned), Carlos Tévez (Arg), Diego Milito (Arg), Mario Gomez (Dui), Mauro Camoranesi (Ita) en Vincenzo Iaquinta (Ita).

In het geval van Kuijt heeft een wortelkanaalbehandeling ertoe geleid dat zijn naam op de lijst voorkomt, dat zegt zijn zaakwaarnemer. De Nederlandse international zou tijdens het WK last gekregen hebben van een kies, waarna Kuijt onder begeleiding van de toenmalige bondsarts naar een tandarts is gegaan voor een behandeling. De bondsarts heeft daarna, in lijn met de regels, een medisch attest aangevraagd voor gebruik van het ontstekingsremmende dexamethason.

Nederland bereikte de finale op het WK in Zuid-Afrika, maar verloor in de finale van Spanje. Dirk Kuijt stond in de basis tijdens de finale maar werd vervangen. Van Spanje staat er niemand op de lijst.

Anabole steroïde

Tévez en Iaquinta namen betamethason, een hormoon dat ontstekingen afremt. Diego Milito mocht met toestemming salbutamol innemen. De stof maakt de luchtwegen vrij, maar staat op de verboden lijst omdat het een anabole steroïde is. In de Giro van 2007 testte Alessandro Petacchi positief op salbutamol en werd een jaar geschorst.

Het is niet de eerste stunt van de Fancy Bears: vorig jaar onthulden ze vertrouwelijke medische gegevens van talloze topsporters. Voor het eerst zijn nu ook gegevens en namen van voetballers naar buiten gebracht.