5 dingen die u moet weten over de WK-loting

© AFP

Bij de loting voor de groepsfase op het WK in Brazilië komt heel wat kijken. Met deze snelcursus bent u voldoende geïnformeerd om de loting te volgen.

Bij de loting voor de groepsfase op het WK in Brazilië komt heel wat kijken. Met deze snelcursus bent u voldoende geïnformeerd om de loting te volgen.

– De loting zal anderhalf uur duren en wordt vrijdag vanaf 17 uur Belgische tijd in 193 van de 209 bij de FIFA aangesloten landen live op televisie uitgezonden.

– België is reekshoofd, net als gastland Brazilië, Spanje, Argentinië, Duitsland, Colombia, Uruguay en Zwitserland. Zij zitten in pot 1 en kunnen dus niet in dezelfde groep terechtkomen. Pot 2 bestaat voorlopig nog uit zeven landen: Algerije, Kameroen, Ghana, Ivoorkust en Nigeria (Afrika) en Chili en Ecuador (Zuid-Amerika). In pot 3 zitten Australië, Japan, Iran, Zuid-Korea, Costa Rica, Honduras, de Verenigde Staten en Mexico. Pot 4 bestaat voorlopig nog uit negen Europese landen: Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Nederland, Portugal en Rusland.

– Vlak vóór de loting wordt een van de Europese landen uit pot 4 geloot en bij pot 2 gevoegd, waarna alle potten acht landen bevatten. Er worden acht groepen met elk vier landen geloot.

– Om te vermijden dat er een poule met drie Europese landen wordt gevormd, gebruikt de FIFA een zogenaamde ‘pot X’ met daarin de Zuid-Amerikaanse reekshoofden (Argentinië, Brazilië, Colombia en Uruguay). Daaruit wordt meteen één land geloot en gekoppeld aan het Europees land uit pot 2. De overige drie Zuid-Amerikaanse reekshoofden gaan daarna terug in pot 1 voor de verdere loting.

– De Rode Duivels zullen wat geluk nodig hebben met de loting, niet zozeer met de tegenstander maar vooral met het lettertje van de groep waarin ze terecht komen… Lees waarom. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier