5 opvallende momenten uit de eerste speelronde op het WK

Cristiano Ronaldo © AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Brazilië en Mexico hebben de tweede speelronde op het WK afgetrapt. Een terugblik op de eerste ronde aan de hand van vijf opvallende momenten.

1. Trok Robben snelste sprint ooit?

Hét spektakelstuk van de eerste ronde was de 1-5 waarmee Nederland aftredend wereldkampioen Spanje vernederde. Een moment in die wedstrijd dat menig voetbalfan nog een tijdje zal bijblijven, is naast de ‘vliegende’ Robin van Persie (1-1) ook de fenomenale sprint van Arjen Robben op weg naar de 1-5. De aanvaller van Bayern München haalde volgens verschillende media een topsnelheid van maar liefst 37 km/u, waarmee hij verdediger Sergio Ramos (30,6 km/u) het nakijken gaf. Ter vergelijking: de Jamaicaanse topsprinter Usain Bolt liep zijn wereldrecord op de 100 meter met een topsnelheid van ruim 44,5 km/u. Toch houdt de Wereldvoetbalbond FIFA het er in zijn statistieken op dat Robben ‘slechts’ 31 km/u haalde, wellicht rekening houdend met het gemiddelde van de hele sprint. Het snelheidsrecord op het WK stond voor dit toernooi op naam van de Engelsman Theo Walcott, die vier jaar geleden in Zuid-Afrika 35,7 km/u haalde.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

2. Eerste WK-goal ooit dankzij videohulp

Noel Valladares gaat de geschiedenisboeken in, maar blij zal hij daar niet echt mee zijn. De Hondurese doelman werd tegen Frankrijk de maker van het eerste doelpunt ooit in het voetbal dat werd toegekend met behulp van doellijntechnologie. Eén probleem: het was eigen doelpunt. Na een trap van Karim Benzema op de paal kaatste de bal terug in het veld in de richting van Valladares, die niet kon verhinderen dat het leer via zijn grabbelende armen heel even over de doellijn ging. Niemand in het hele stadion die er 100 procent zeker van was, maar de doellijntechnologie bevestigde het oordeel van scheidsrechter Ricci: geldig doelpunt. Het is in Brazilië voor het eerst dat de doellijntechnologie wordt gebruikt op een WK. De Wereldvoetbalbond FIFA was altijd tegen het gebruik van technologische hulpmiddelen, maar keerde na het WK 2010 in Zuid-Afrika, waar een geldig doelpunt van de Engelsman Frank Lampard tegen Duitsland onterecht werd afgekeurd, zijn kar.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

3. Geen volksliederen voor Frankrijk en Honduras

Vóór de aftrap van het duel tussen Frankrijk en Honduras was er ook al opschudding geweest. Waar de spelers van beide landen normaal hun volkslied te horen krijgen voor ze aan de match beginnen (en vervolgens a capella verderzingen zoals de Brazilianen), bleef het in Porto Alegre stil. De spelers schudden elkaar dan maar meteen de hand en trapten de wedstrijd op gang. Later werd duidelijk dat een technisch probleem de oorzaak van het euvel was. ‘Les Bleus’, outsiders in Brazilië, lieten het niet aan hun hart komen, want ze wonnen de wedstrijd overtuigend met 3-0.

4. Cristiano Ronaldo geeft (weer) niet thuis

Van de WK-favorieten kreeg niet alleen Spanje, maar ook Portugal in zijn eerste wedstrijd een ferme rammeling: 4-0 tegen Duitsland. Opvallend was dat superster Cristiano Ronaldo amper in het stuk voorkwam. Waar andere topspitsen als Neymar (Brazilië), Benzema (Frankrijk), Müller (Duitsland), Robben en Van Persie (Nederland) en zelfs Lionel Messi na een zwakke wedstrijd al op de topschutterslijst staan, gaf CR7 niet thuis. Het gevolg van zijn wekenlange revalitdatie voor de start van het WK? Op de persconferentie voor de wedstrijd tegen Duitsland had Ronaldo nochtans zelf aangegeven voldoende fit te zijn om ‘zijn ploeg te helpen’. Wat er ook van zij, Ronaldo op WK’s is nog geen groot succes geweest. Zijn lawine aan goals voor Real Madrid staat in schril contrast met zijn cijfers op WK-eindrondes: daar geraakte hij nog maar aan twee echte doelpunten in elf wedstrijden.

5. De blunder van Igor Akinfeev

Rusland en Zuid-Korea, tegenstanders van de Rode Duivels in groep H, speelden gisteren 1-1 gelijk. De Russen, toch beschouwd als de gevaarlijkste tegenstander van de Belgen in de poulefase, kwamen op achterstand na een gigantische blunder van doelman Igor Akinfeev 22 minuten voor tijd. De nochtans ervaren doelman van CSKA Moskou liet een opportunistisch afstandsschot van Lee Keun-Ho bijzonder knullig door de handen in doel glippen. Rusland kwam nog langszij via de ingevallen Alexander Kerzhakov maar laat wel twee dure punten liggen. Het puntenverlies voor zowel Rusland als Zuid-Korea speelt perfect in de kaart van de Rode Duivels, dat alleen leider is in de groep.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier