AA Gent en Leekens zagen het niet in Dries Mertens

© EPA

Georges Leekens heeft Dries Mertens opgeroepen voor de nationale ploeg. Frappant is dat Leekens Mertens niet liet doorstromen naar de eerste ploeg toen hij bij AA Gent trainer was en Mertens er bij de beloften speelde. Sterker nog: Mertens werd van de hand gedaan.

Georges Leekens heeft Dries Mertens (23) van FC Utrecht opgeroepen voor de nationale ploeg. Frappant is dat Leekens Mertens niet liet doorstromen naar de eerste ploeg toen hij bij AA Gent trainer was en Mertens er bij de beloften speelde. Sterker nog: Mertens werd van de hand gedaan.

Etienne De Wispelaere, trainer bij de beloften van AA Gent – dat laatste is hij nu nog – vertelt in Sport/Voetbalmagazine: “Ik ben in dertig jaar voetbal niemand tegengekomen die zo technisch, slim én snel op de eerste meters was als Mertens. Ik was enorm onder de indruk.”

“In Gent heeft hij zijn studies met voetbal gecombineerd en een half jaar bij de reserven gespeeld. Met Nieuwjaar kwam Gent wat in de knoei en ben ik hoofdtrainer geworden in Aalst. Ik heb Mertens meegenomen.”

” Na een half jaar Aalst, waarin hij trouwens de Gouden Schoen van de supporters kreeg, overwoog Dries om te blijven, maar we hebben hem overtuigd dat hij moest weten wat zijn doel was en dat het beter was om een stap vooruit te zetten als hij het als profvoetballer wou maken. Zo is hij naar AGOVV gegaan en dan naar Utrecht.”

Te klein

“In Gent – en ik wik mijn woorden – was zowat iedereen ervan overtuigd dat Dries te klein was om het op topniveau te halen,” aldus De Wispelaere. “Ik herinner me dat we in Aalst bij de eerste ploeg geen trainingspak vonden in de juiste maat voor hem. Geen enkel was klein genoeg, we zijn er een bij de scholieren moeten gaan halen.”

“Hij was licht, al kon je weten dat hij als volwassene gespierder zou worden. Maar zeggen dat alleen Leekens vond dat hij te klein was, is te kort door de bocht, vind ik.”

Boussoufa

Chris Van Trappen, ook voormalig trainer van de beloften, beaamt dat: “Hij is vergelijkbaar met Boussoufa, maar die had zijn naam – hij kwam van Engeland – iets meer mee bij Gent. Maar Dries is in staat hetzelfde parcours als Boussoufa af te leggen.”

“Leekens had het niet voor kleine spelers, werd toen gezegd, maar dat hij niet doorbrak is te wijten aan een teveel aan buitenlanders en een te grote A-kern, waar dan spelers van afzakten naar de reserven en Dries op de bank belandde.”

“Ik hoop dat ze er in Gent lessen uit trekken. De vraag is: wat wil je spenderen aan je beloften? Dus het is te gemakkelijk om het allemaal op Leekens af te schuiven.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(Raoul De Groote)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier