Aanvoerder Rooney en bondscoach Hodgson roepen Engelse fans op zich te gedragen (video)

Wayne Rooney © Belga Image

Bondscoach Roy Hodgson en kapitein Wayne Rooney hebben maandag in een filmpje de Engelse supporters opgeroepen geen overlast meer te veroorzaken op het EK in Frankrijk.

‘We hebben erg hard gewerkt om op het EK te geraken en stellen de steun die we van jullie krijgen op prijs’, richt Roy Hodgson zich tot de fans. ‘Maar ik vraag jullie om geen problemen meer te creëren zodat we geen sancties moeten vrezen.’

Wayne Rooney sloot zich aan bij de woorden van zijn trainer. ‘We hebben jullie aanmoedigingen nodig tijdens de belangrijke wedstrijd tegen Wales’, aldus de speler van Manchester United. ‘Maar ik zou alle fans willen vragen om veilig te blijven en hun verstand te gebruiken. En voor de supporters die geen ticket hebben voor de match: reis niet af naar Lens.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Dreigen

De oproep komt er nadat de UEFA ermee dreigde Engeland en Rusland uit te sluiten indien het hooliganisme, waar ‘fans’ uit beide kampen zich de afgelopen dagen in Marseille aan bezondigden, zich zou herhalen. Meteen na de wedstrijd tussen beide landen zaterdag, die op 1-1 eindigde, braken zware rellen uit op de tribunes van het Stade Vélodrome. De Franse havenstad werd ook al de dagen voor de wedstrijd geteisterd door gevechten tussen Russische en Engelse heethoofden.

Donderdag speelt Engeland zijn tweede match, in Lens is dan Wales de tegenstander. Rusland speelt een dag eerder tegen Slovakije.

Geen onderzoek

De Europese Voetbalbond UEFA start geen onderzoek naar de rellen van zondag in het Noord-Franse Rijsel voor de start van de wedstrijd tussen wereldkampioen Duitsland en Oekraïne, op de openingsspeeldag in groep C van het EK. Dat bevestigde de UEFA maandag aan het Duitse persagentschap DPA.

In de aanloop naar de wedstrijd kwam het in het stadscentrum van Rijsel tot een confrontatie tussen Duitse en Oekraïense fans. Een vijftigtal Duitse hooligans vielen een groep Oekraïense supporters aan in de binnenstad, bij die schermutselingen liepen twee mensen lichte verwondingen op.

Fan op veld

Tegen Kroatië heeft de UEFA wel de disciplinaire procedure opgestart nadat een Kroatische fan zondag het veld was opgelopen om het doelpunt van Luka Modric met de spelers te vieren in het duel tegen Turkije. De Kroatische spelers waren het doelpunt aan het vieren aan de hoekschopvlag toen plots de fan opdook.

In dit filmpje vanaf 0:14:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Gelukkig was het een van onze eigen supporters, het had ook een Turkse fan met minder goede bedoelingen kunnen zijn’, vertelde Modric na de wedstrijd. ‘Deze fan was niet gevaarlijk.’

Volgens de UEFA-reglementen zijn de nationale federaties verantwoordelijk voor het gedrag van hun fans. Aanhangers van beide landen staken zondag ook vuurwerk af in het stadion en de twee federaties zullen zich ook daarvoor moeten verantwoorden. Een uitspraak volgt pas op 21 juli, na het EK. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier