Aast Neymar op vroegtijdig vertrek bij PSG?

Neymar Jr © Icon Sport
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De Spaanse en Franse media hebben dezer dagen een vette kluif aan Neymar Jr. De kranten L’Equipe en Le Parisien beweren dat de Braziliaanse superster niet gelukkig is in Parijs. Nonsens, beweert de entourage van de speler. Real Madrid ligt op vinkenslag.

Al sinds zijn recordtransfer van 222 miljoen euro vorige zomer domineert Neymar Jr de internationale pers. De Braziliaanse international herdefinieerde de gangbare normen op de transfermarkt.

Vervolgens pakte hij moeiteloos het Parc des Princes in door een blitzstart te nemen bij zijn nieuwe club. Halfweg de competitie zit de ex-vedette van FC Barcelona nu aan 24 goals in 23 wedstrijden. Tel daar nog 16 assists bij en dan kan niet anders dan geconludeerd worden dat de Qatarese eigenaars van PSG op commercieel én op sportief vlak gescoord hebben met de transfer van Neymar. En toch…

Coup de foudre

Na zijn knaldebuut lijkt de coup de foudre al wat voorbij bij het Parijse publiek. Al enkele malen werd Neymar uitgefloten door een deel van de eigen supporters. Zoals laatst in een wedstrijd voor de beker, waarin Dijon nochtans met 8-0 verpletterd werd en de Braziliaanse aanvaller maar liefst vier keer scoorde. Toen hij een strafschop opeiste die door Cavani was afgedwongen, roerde het Parc des Princes zich.

Het thuispubliek wilde Cavani, een lieveling door zijn niet aflatende inzet en trouw aan de club, de penalty zien geven. Hij kon zo het clubrecord van Zlatan Ibrahimovic verbreken (156 goals). Maar Neymar, als eerste aangeduid op het lijstje van de trainer, aarzelde niet en Cavani liet begaan. Na afloop was Neymar volgens insiders not amused met de behandeling van zijn supporters.

Hij vierde na de match niet mee met de ploegmaats en verdween ook meteen uit het stadion. Onze landgenoot Thomas Meunier sprak na afloop over ‘een ondankbare reactie’ van de fans, maar verbloemde ook niet dat zijn Braziliaanse maatje ‘een beetje rancuneus’ rondliep na dat fluitconcert.

‘Ongelukkige Neymar’

Voor de gezaghebbende Franse kranten L’Equipe en Le Parisien voldoende bewijsmateriaal om een artikel te publiceren over de ‘ongelukkige Neymar’. Zo zou Neymar volgens hun bronnen bij een recente trip naar Brazilië aan mensen van zijn ex-club Santos laten vallen hebben dat de Ligue 1 hem verveelt.

Vooral de defensieve tactiek van veel ploegen en de talrijke overtredingen die hij er moet ondergaan. Ook een Catalaans tv-station claimde in oktober al dat de familie van Neymar zich minder thuis voelt in Parijs dan in Spanje.

Dat het niet klikt tussen Neymar en Cavani werd eveneens meermaals uitgesmeerd in de Franse media. Het gemor van het Parijse publiek zou de spreekwoordelijke druppel zijn. Maar dat is allemaal in voorwaardelijke wijs, want uit Brazilië worden dergelijke uitlatingen volledig tegengesproken en ook de entourage van de speler weerlegt de geruchten als zou hij zich niet thuis voelen in de lichtstad.

Voorbestemd voor Real

Aanhangers van PSG zien in dit gepook in de media een destabilisatietactiek van Real Madrid, dat komende maand in de achtste finales van de Champions League aan de bak moet tegen de Parijzenaars. Met knikkende knieën, want de Koninklijke uit Madrid worstelt momenteel met een joekel van een vormcrisis.

Om de achterban te sussen pakt Florentino Pérez best nog eens uit met een toptransfer komende zomer. Toen hij in juni vorig jaar herverkozen werd als Real-voorzitter bleven de Madrilenen onverwacht kalm op de transfermarkt. De verwachting is dat daar binnen enkele maanden verandering in zal komen en dat Real mikt op een generatiewissel. Mogelijk met een exit van Cristiano Ronaldo.

Als inkomende Galácticos worden de namen van Eden Hazard, Harry Kane en… Neymar het vaakst vernoemd. Dat laatste mag verrassend lijken, maar is het niet. Eigenlijk was de Braziliaanse meesterdribbelaar altijd al voorbestemd om naar Madrid te verhuizen. Op zestienjarige leeftijd, nog voor zijn debuut in het eerste elftal van Santos, had Real een voorakkoord met Neymar en zijn entourage. Dankzij makelaar Wagner Ribeiro, die eerder Robinho naar Real had geloodst.

Via schimmige achtergrondspelletjes wist Barça-voorzitter Sandro Rosell, goed bekend op de Braziliaanse spelersmarkt, echter zijn aartstrivalen de loef af te steken. Madrileense aanhangers menen te weten dat Neymar altijd al van het Koninklijke Real-shirt gedroomd heeft. Het prijskaartje rond zijn nek bedraagt 300 miljoen euro. Een bedrag dat Real vrij makkelijk kan terugverdienen via de commerciële exploitatie van zijn Galácticos.

Of de transfer er komt, weten we pas binnen enkele maanden. Wat wél vast staat, is dat het gespeculeer in die tussentijd alleen maar zal toenemen. Met een piek van het geflirt rond Valentijn, wanneer Real Madrid op 14 febuari PSG ontvangt in de achtste finales van de Champions League.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier