AC Milan gaat verder zonder Chinese investeerder

De positie van Gennaro Gattuso is niet in gevaar. © BELGAIMAGE

AC Milan ziet zijn Chinese droom uiteenspatten maar mag wel Europa in.

Precies 452 dagen duurde het Chinese rijk van Li Yonghong bij AC Milan. Op 13 april 2017 nam de 48-jarige Chinese zakenman de club over van Fininvest, de holding van Silvio Berlusconi die in de 30 jaar daarvoor 865,5 miljoen euro in de club had geïnvesteerd. Kostprijs van de hele operatie: 740 miljoen euro. Om aan dat bedrag te komen, moest Li Yonghong een lening van 303 miljoen euro afsluiten bij het Amerikaanse investeringsfonds Elliott. Terugbetalen was moeilijker.

Toen ook een laatste financiële afspraak begin juli niet nagekomen werd, greep Paul Singer (73), oprichter en voorzitter van investeringsfonds Elliott in. Op maandag 9 juli kondigde hij aan zelf Milan over te nemen. Hij zou alvast 50 miljoen inbrengen om de eerste kosten te betalen, met de bedoeling om nog eens 50 miljoen te investeren tijdens deze mercato.

Vorig jaar verraste Milan iedereen door – ondanks de belabberde en twijfelachtige financiële situatie – elf nieuwe en vaak dure spelers te halen, onder wie Leonardo Bonucci (45 miljoen) en Lucas Biglia. Totale kostprijs: 211 miljoen euro. Het resultaat? Niet de verhoopte deelname aan de lucratieve Champions League, slechts een ticket voor de Europa League.

Ook dat hing even aan een zijden draadje. Vrijdag kwam de Financial Fair Play van de UEFA terug op een uitspraak van een paar weken eerder dat Milan voor een jaar uitgesloten wordt van Europees voetbal. De club had gedurende drie jaar (2014-2017) zijn financiële huishouding niet op orde en slaagde er niet in de nodige documenten en garanties tijdig af te leveren. In november waarschuwde de UEFA de club al, de maanden nadien slaagde de club er niet in de nodige vragen weg te wissen, maar met het verdwijnen van de Chinezen krijgt de Milanese club opnieuw krediet van de Uefa.

Bij Milan komt de positie van trainer Gennaro Gattuso niet in gevaar. Onduidelijk is of enkele grote namen met wie de rossoneri vorig jaar uitpakten de club zullen verlaten nu de sportieve ambities ondergeschikt moeten gemaakt worden aan één doel: het gezond maken van de financiën.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier