Advocaat-Gullit: vuurwerk of billen bloot?

Dick Advocaat © Belga Image

De Nederlandse voetbalbond kiest met het duo Dick Advocaat-Ruud Gullit voor een project op korte termijn.

De redder in sportieve nood, zo werd Dick Advocaat door de KNVB nu al voor de derde keer ingehaald om succes te boeken met Oranje. Technisch directeur Hans van Breukelen motiveerde zijn aanstelling met de bewering dat kwaliteit voor sentiment gaat. Daarmee verwees de ex-doelman en oud-international naar het afhaken van (een gecompliceerd karakter als) Henk ten Cate. Die optie was ook enkel mogelijk met Fred Rutten als assistent.

Eerder hadden ook topnamen als Louis van Gaal, Ronald Koeman, Frank de Boer, zelfs Huub Stevens en de Duitser Roger Schmidt (ex-Bayer Leverkusen) afgezegd. Veel aanbod was er dus niet meer om het Nederlands elftal alsnog naar het WK in Rusland te loodsen.

Bommetjes gooien

Het blijft een merkwaardige keuze, omdat de oud-bondscoach van België in augustus vorig jaar als tweede assistent van toenmalig bondscoach Danny Blind inging op de lokroep van het Turkse Fenerbahçe. Advocaat had nochtans veel lof gekregen als inspirator van Blind. Dat hij nu toch in beeld kwam als depanneur dankt de al 69-jarige trainer aan zijn makelaar, die Van Breukelen ervan op de hoogte bracht dat zijn cliënt beschikbaar was.

Samen met de flamboyante Ruud Gullit (54), dat kan alleen maar vonken geven. Een van de grootste voetballers aller tijden in Nederland, een boegbeeld van Oranje, maar helemaal geen romanticus als coach. Zijn tactische keuzes zorgden in het verleden vaak voor discussie, het ontbrak bij zijn trainingen aan pit. Sinds 2011 fungeerde Gullit als analist, waarbij hij graag bommetjes gooide. In een eerdere sollicitatieprocedure noemde de oud-vedette van AC Milan Van Breukelen onbetrouwbaar.

Naar verluidt waren de internationals verrast door de keuze voor ontsnappingskoning Advocaat, die bekend staat als stuurs, communicatief sterk, prestatiegericht én kickend op groepsdiscipline. Eerder leidde hij Oranje tussen 1992 en 1994, maar ook van 2002 tot 2004. Het leidde tot een kwartfinale op het WK van 1994 en de halve eindstrijd bij het EK van 2004.

Zeven punten

Tot eind mei is Fred Grim aan zet. Vermoedelijk zet de ex-doelman een stap opzij voor de oefeninterlands tegen Marokko (31 mei, in Agadir) en Ivoorkust (4 juni, Rotterdam). Op 9 juni in De Kuip volgt dan het eerste examen voor het WK-doel, tegen Luxemburg.

Halverwege de voorronde bezet Nederland een teleurstellende vierde plaats in groep A. Puntenverlies kunnen ze zich niet meer permitteren door hun balans: na vijf speeldagen sprokkelde Oranje amper zeven punten, waardoor de kloof met Frankrijk (dertien), Zweden (tien) en Bulgarije (negen) ontstond.

Na Luxemburg volgen nog verplaatsingen naar Frankrijk (31 augustus) en Wit-Rusland (7 oktober), naast thuisduels tegen Bulgarije (3 september) en Zweden (10 oktober), om bij de eerste twee te eindigen. Slagen ze er in om het vuur aan te wakkeren of gaat Nederland toch weer met de billen bloot? De bal ligt in het kamp van Advocaat-Gullit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier