Advocaat ‘met visie’ versterkt Club Brugge

© Belga

Jesse De Preter, bekend geworden als de advocaat van de voetbalacademie van Jean-Marc Guillou, wordt de rechterhand van Vincent Mannaert bij Club Brugge.

Jesse De Preter, bekend geworden als de advocaat van de voetbalacademie van Jean-Marc Guillou, wordt de rechterhand van Vincent Mannaert bij Club Brugge.

Jesse De Preter is 33, drie jaar jonger nog dan Vincent Mannaert. “Dat is relatief jong om zo’n positie te aanvaarden,” zegt hij, “maar zoveel vertrouwen heb ik wel in mezelf dat ik het denk aan te kunnen.”

“Mijn voordeel is dat ik in het buitenland heb gewerkt in een omgeving waarin men alleen topprestaties verlangt. In de Angelsaksische cultuur is de druk op de medewerkers enorm. Als buitenlander heb ik me daarin staande gehouden. Dat helpt mij om de druk die er in Brugge zal zijn te relativeren.”

Stadiondossier

Het eerste contact tussen Club en De Preter verliep vorige maand in opdracht van de nieuwe voorzitter Bart Verhaeghe. Beide partijen waren er snel uit. Drie dagen later al tekende hij een contract in Brugge als general counsel, een Amerikaanse titel die verder gaat dan het hier gebruikelijke juridisch directeur.

De Preter zal behalve de juridische dossiers ook een stuk operationeel management in handen nemen. Zo wordt hij de man die onder andere het stadiondossier zal opvolgen.

One4SevenDe Preter, een in Schaarbeek wonende Lierenaar, legde ondanks zijn jonge leeftijd al een indrukwekkend parcours af. Sinds vorig jaar werkte hij nauw samen met het managementbureau One4Seven van Rudi Vandenput, met wie hij de transfer van Sacha Kljestan naar Anderlecht deed en het beoogde samenwerkingsverband tussen KV Mechelen en Manchester City opzette.

Tot dan was hij jarenlang werkzaam geweest in Amsterdam. Eerst voor het Amerikaanse advocatenkantoor Baker & McKenzie, waarvoor hij internationale fiscale dossiers begeleidde; nadien voor het Engelse advocatenkantoor Clifford Chance, waarvoor hij meewerkte aan de oprichting van fondsen en andere transacties inzake kapitaalmarkten.

Sportrecht

Als zakenadvocaat was De Preter vooral geïnteresseerd in de businessgerelateerde domeinen van het sportrecht. Zijn rol beperkte zich niet tot die van juridisch raadgever, maar bestond ook uit een groot stuk organisatie, commerciële feeling en ondernemerschap. Hij werkte mee aan een aantal fiscale dossiers van voetbalfederaties en adviseerde voetbalclubs over de fiscale aspecten van stadionfinanciering.

Zijn privépraktijk bestond hoofdzakelijk uit internationaal sportcliënteel, aangevuld met investeerders in onroerend goed. Vanaf 2007 adviseerde hij Maged Samy bij zijn intrede in Lier.

Kort nadien vroeg Jean-Marc Guillou hem om een volledige organisatorische en juridische herstructurering uit te tekenen en te implementeren voor zijn acht vestigingen wereldwijd en de overkoepelende holding. Sinds vorig jaar was De Preter global legal director van deze onderneming. Al die activiteiten zet hij nu stop.

“Ik heb mezelf altijd in de markt gezet als iemand met een visie over hoe een modern bedrijfsbeleid in het voetbal er moet uitzien”, aldus De Preter. “Dan moet je je borst ook durven nat te maken. Het is gemakkelijk om aan de zijkant te blijven staan roepen hoe het zou moeten. Omdat het Belgisch voetbal niet rijp is voor juridische consultants, kun je dit alleen in praktijk omzetten door in een club te stappen. Zoveel gelegenheden daartoe krijg je niet en Club is en blijft een topclub. Ik heb mijn verantwoordelijkheid opgenomen.”

Druk

Het is geen stap zonder risico, beseft hij. “Ik had een mooie praktijk uitgebouwd en laat dus iets achter. Bovendien heeft Club vier rumoerige en turbulente jaren achter de rug. Dat biedt het de gelegenheid om tabula rasa te maken, maar de druk is enorm.”

“Vincent, ikzelf en de andere teamleden zijn al keihard aan het werk, maar het begint nog maar pas. We weten dat iedereen met een blauw-zwart hart ons met argusogen zal volgen.”

(Jan Hauspie)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier