Afrikaanse WK-kwalificaties: Ontembare Leeuwen van Broos onder hoogspanning

Hugo Broos won de Afrika Cup met Kameroen © Belga Image
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Het Kameroen van Hugo Broos speelt tegen Nigeria voor een plaats op het WK.

In de Afrikaanse WK-kwalificatiepoule B leidt Nigeria momenteel met vier punten voorsprong op Kameroen. De buurlanden treffen elkaar op 31 augustus in Uyo en vier dagen later in Yaounde. Daarna resten er nog slechts twee wedstrijden. Voor Kameroen zijn dat Algerije thuis en Zambia uit. Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor het WK 2018. De Ontembare Leeuwen van Hugo Broos zijn dus genoodzaakt om minstens vier op zes te halen om te blijven meedoen voor de eerste plaats. Maar het best halen ze zes op zes. Dan komen ze aan de leiding en hebben ze alles in eigen handen.

‘Het WK halen is voor Kameroen een must’, zegt Sven Vandenbroeck, assistent van Broos. ‘Dat worden dus twee beladen duels.’ Sinds het laatste WK-kwalificatieduel, het gelijkspel op eigen veld tegen Zambia in november, is Kameroen wel enorm gegroeid. ‘We bouwden de ploeg om van oud en statisch naar jong en dynamisch’, aldus Vandenbroeck.

‘Het jonge team deed op de Afrika Cup en de Confederations Cup een pak ervaring op en na het winnen van de Afrika Cup is ook het vertrouwen enorm toegenomen. Dat zorgt voor een extra boost telkens we samen zijn. Ook op tactisch vlak gaan we vooruit.’ Daar speelde vooral de Confederations Cup een grote rol in, al botsten de Ontembare Leeuwen er ook op hun beperkingen.

‘Op het Afrikaanse continent is het meestal een conditionele veldslag, in Rusland moesten we ons tegen Duitsland en Chili vooral tactisch weren. We leerden er dat er een groot niveauverschil bestaat tussen de echte top en de rest. Dan praat ik vooral over de snelheid van informatieverwerking, ruimtelijk spelinzicht en explosiviteit. Veel zaken die van jongs af aan getraind kunnen worden, maar die in Kameroen te weinig in de opleiding worden verwerkt, mede door de gebrekkige infrastructuur. Positief is wel dat onze tweede helft steeds beter was dan onze eerste. Dat werd nadien ook duidelijk aangetoond in de analyse van alle statistieken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier