Afscheid op hoogtepunt voor Xavi dankzij… mama

Xavi Hernandez © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De Champions Leaguefinale tegen Juventus is de afscheidsmatch van Barcelona-icoon Xavi Hernández, die zijn club kan uitzwaaien met een 25ste hoofdprijs. Dat zulke mooie uitgeleide er komt heeft de middenvelder te danken aan zijn moeder…

Vorige zomer wilde Xavi (35) eigenlijk al opstappen bij FC Barcelona en voor een avontuur in Qatar kiezen, zo verklapt althans Gerard van der Lem, die eind jaren negentig bij Barcelona assistent was van Louis van Gaal en in die periode Xavi van de reserveploeg naar de A-kern loodste.

De Telegraaf had een gesprek met Van der Lem. “Louis wilde dat ik twee keer in de week wat bij de jeugd deed en daar zag ik toen Xavi lopen”, herinnert de Nederlandste hulptrainer zich. “Op zijn achttiende kwam Xavi bij het eerste en hij deed het meteen heel aardig. Alleen legde hij in het begin weinig risico in zijn spel. Toen zijn we met hem aan de slag gegaan, dat hij meer de oplossing in de diepte moest zoeken. Daar bleek hij een geweldig gevoel voor te hebben.”

Afscheid op een hoogtepunt

Vorige zomer kreeg Van der Lem plots Xavi aan de lijn, vertelt hij: “Hij had via Ibrahim Afellay mijn nummer opgevraagd en die had het opgesnord via Nordin Amrabat. Toen vertelde hij al dat hij overwoog om naar Qatar te gaan. ‘Ik ben bang dat ik het niveau niet meer aan kan’, zei hij. ‘Ik wil de mensen niet telerstellen, ik zou het niet kunnen verdragen als ze zich tegen me keren’. Maar FC Barcelona wilde nog een jaar door en ook zijn moeder wilde dat hij nog een jaar in Spanje bleef, dus daarom heeft hij er nog een jaar aan vastgeplakt.”

Zo komt het dat Xavi, die dit seizoen weliswaar minder prominent aanwezig was, toch op een prachtig hoogtepunt afscheid kan nemen van zijn Barcelona. Mogelijk met een treble, en dus niet na een gemist seizoen als het vorige. Tegen Juventus speelt Xavi zijn laatste wedstrijd voor de blaugrana, waarna hij in Qatar gaat voetballen voor Al Sadd. Maar nu al wordt gespeculeerd over een snelle terugkeer naar de Catalaanse hoofdstad… als coach.

De arme Xavi

In hetzelfde interview rakelt Van der Lem nog een anekdote op over het eerste jaar van Xavi bij het eerste elftal van Barça. “Na zijn eerste maanden bij het eerste zaten we nog wat te kletsen in de kleedkamer en toen vroeg ik: ‘Xavi, ga je nog lekker op vakantie?’ Wat bleek. Zijn contract was nog niet opengebroken en bij hem thuis hadden ze het niet breed, dus hij wilde gewoon thuis blijven. Toen heb ik hem mijn appartement in Sitges aan de kust aangeboden en daar heeft hij twee weken vakantie gevierd met zijn broer.”

Een eresaluut aan Xavi:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier