Aftellen naar de MLS: wie zijn de vedettes?

Wayne Rooney op training bij D.C. United. © Jose L Argueta/ISI/REX/Shutterstock

In 2007 lanceerde David Beckham een nieuwe trend met zijn miljoenentransfer richting de States. Deel 4: wie zijn de Beckhams anno 2019?

Zijn transfer van Los Blancos uit Madrid naar Los Galacticos uit Los Angeles had veel voeten in de aarde. Vooral het vijfjarig contract ter waarde van 250 miljoen dollar voor een 32-jarige speler zorgde bij menig voetbalfan voor sterke verontwaardiging. Het was de eerste keer dat een voetballer expliciet als export- en promotieproduct zou gebruikt worden.

De Engelsman speelde dan wel nog een kleine honderd matchen, zijn extrasportieve bijdrages brachten de Amerikaanse recordkampioen veel meer op dan zijn traptechniek.

Een allegaartje aan Premier Leaguesterren

In zijn zog volgden verschillende andere Engelse internationals zijn voorbeeld bij LA Galaxy. Steven Gerrard (ex-Liverpool) en Ashley Cole (ex-Arsenal, -Chelsea) trokken achtereenvolgens ook richting Beckhams oude team.

De 38-jarige middenvelder coacht intussen Rangers in de Schotse eerste klasse, terwijl de linksachter deze winter koos voor een avontuur bij Derby County, waar hij herenigd werd met ex-ploegmaat Frank Lampard. Die startte, net als Gerrard, een trainerscarrière na zijn passage in Amerika.

Lampard trok in 2015 naar de Amerikaanse hoofdstad. Bij New York City FC, een toen gloednieuw team gefinancierd door onder andere Man City, speelde hij er samen met andere Europese toppers zoals Andrea Pirlo (ex-Milan, -Juventus, -Inter) en David Villa (ex-Valencia en -Barcelona). Al dat sterrengeweld werd getraind door een andere Premier Leagueheld, Patrick Vieira. Ondanks hun adelbrieven konden de vier (ex-)toppers echter nooit de titel voor NYC binnenrijven. Enkel Villa liet een stevige indruk na en schoot drie jaar op een rij de meeste doelpunten voor de club binnen.

Alle ogen op Zlatan

Vandaag vinden we minder Europese sterren terug in de selecties dan tijdens de vorige seizoenen. Al koos Portugees Nani onlangs nog voor een avontuur bij Orlando City SC. Daarnaast slijt bij D.C. United ene Wayne Rooney zijn laatste dagen in het professionele voetbal. Op klasse en talent bracht hij hen nog net in de play-offs maar in de eerste ronde was hun liedje al uitgezongen.

Zlatan Ibrahimovic haalde met LA Galaxy zelfs de kwalificatie voor de eindronde van de MLS niet. Toch blijven de ogen ook dit seizoen op de Zweed gericht. Omringd door de Mexicaanse broers Dos Santos en ex-Marseillewinger Romain Alessandrini zit er kwaliteit genoeg, maar het kwam er voorlopig niet echt uit.

Florentin Pogba, broer van, maakte in het tussenseizoen de oversteek richting kampioen Atlanta United en moet mee de jongere MLS-sterren Barco en Martínez begeleiden. Met Frank de Boer als coach hopen ze hun titel te verlengen.

En met Alejandro Pozuelo is nog iemand die intrinsiek het verschil kan maken, op weg naar Amerika. Bij Toronto FC moet hij de opvolger worden van Sebastian Giovinco (ex-Juventus) én Víctor Vázquez (ex-Club Brugge). Beiden vertrokken afgelopen jaar, waardoor de Canadezen de financiële ruimte hebben om een nieuwe draaischijf aan te trekken.

Nick Vandierendonck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier