Ajax kiest voor tweede Louis Van Gaal als nieuwe trainer

Erik ten Hag als trainer van FC Utrecht. © BELGAIMAGE

Erik ten Hag, de kroonprins der Nederlandse trainers, moet Ajax een eerste titel sinds 2014 bezorgen.

Marc Overmars heeft zijn nek uitgestoken. Eerst door Marcel Keizer de laan uit te sturen, na een slechte beurt in Europa en een bekeruitschakeling. Vervolgens door Erik ten Hag (47) aan te stellen als opvolger.

De directeur spelerszaken kent Ten Hag uit zijn tijd bij Go Ahead, waarmee hij in 2013 promoveerde naar de Eredivisie. De zoon van voormalig FC Twentebestuurder Hennie zei ooit over zichzelf in VI: ‘Ik ben eigenwijs en misschien een beetje drammerig.’ Daarmee typeerde de Coach van het Jaar in 2016 zichzelf in één zin.

Op zijn cv als speler staat drie keer FC Twente (in totaal negen seizoenen), maar ook De Graafschap, RKC en FC Utrecht. Op zijn cv als coach staan twee jobs als assistent (FC Twente als hoofd opleidingen en PSV), twee seizoenen coach van de beloften van Bayern München (waar hij Pep Guardiola van nabij meemaakte) en drie seizoenen als hoofdcoach: eentje bij Go Ahead en twee bij FC Utrecht, waar hij de voorbije jaren indruk maakte.

Zijn stijl doet Nederland denken aan Louis van Gaal. Een beetje drammerig inderdaad. Een controlefreak, een fan van lange trainingen met veel uitleg en met de klemtoon op fitheid. Een coach ook die zeer kritisch staat tegenover zijn spelers, maar hen wel naar buiten beschermt. Geen fan van interviews. Evenmin een fan van vastigheid van systeem, een team moet ook binnen een match kunnen variëren. Ajax, dat zich vorige week bij Independiente verzekerde van een nieuwe linksback (Nicolas Tagliafico) heeft goeie buitenspelers, maar dat is geen garantie voor een voortdurende 4-3-3.

Van Gaal was een Amsterdammer, een Ajacied, die het moeilijk had in het begin. Daarom is het uitkijken naar de start van Ten Hag, tegen Feyenoord en Utrecht. Ten Hag speelt immers niet per definitie aanvallend, terwijl Ajax een club is waar de supporters naast punten ook goed, dominant voetbal eisen. De vraag is dan ook of Ten Hag, die bij Utrecht wordt opgevolgd door zijn assistent, aanvallender gaat denken nu hij beter spelersmateriaal heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier