Ajax tegen PSV in cruciaal duel voor titelstrijd

Kan Justin Kluivert ook scoren tegen PSV? © belgaimage

Ajax speelt dit weekend zijn laatste troeven uit in de topper tegen PSV.

Tien miljoen euro, zoveel bedraagt de lucratieve deal van Ajax met Guangzhou R&F. In ruil daarvoor moeten de Amsterdammers zich de komende vijf jaar ontfermen over de jeugdopleiding bij de Chinezen. Vier coaches zullen daarom permanent in Azië verblijven.

Een beter moment dan na de drie goals van eigen talent Justin Kluivert kon directielid Edwin van der Sar zich niet inbeelden om alles wereldkundig te maken. De 18-jarige frêle zoon van oud-coryfee Patrick is een bekende naam die verwijst naar een verleden waarin de Amsterdamse club nog meetelde op internationaal vlak. Justin is een zelfopgeleide en technische vaardige frivole flankaanvaller die doelpunten maakt.

Van der Sar richt dus steeds nadrukkelijk zijn vizier op de Aziatische markt, nadat de voorbije jaren verschillende grote bedrijven (CST, Huawei, Le Sports, Sengled en KB88) al commerciële deals afsloten met Ajax.

In totaal haalt de club daar momenteel vijf miljoen euro uit, wat neerkomt op ongeveer vijftien procent van de volledige sponsorportefeuille. In eigen land kunnen ze nog rekenen op de financiële steun van kleppers als Ziggo, Adidas en ABN Amro. ‘Het is bekend dat het voor ons lastig is om in de huidige Europese voetbalwereld verder door te groeien’, weet de ex-doelman.

Ondertussen beseft ook coach Marcel Keizer al te goed dat sportief de tijd rijp is dat zijn puzzelstukjes in elkaar passen. ‘Het enige wat ontbreekt is een inschuivende man van achteruit’, zegt hij. Door de nieuwe knieblessure van linksachter Daley Sinkgraven (22), zeker drie tot zes maanden out, zoekt Keizer alweer naar de juiste veldbezetting. Hij wisselt vaak tussen een 4-3-3 en een 3-4-3. ‘Met Daley kon je beide systemen spelen. Hij is een voetballende verdediger: altijd rustig aan de bal, een heerlijke speler om erbij te hebben.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier