Akpala: ‘Als Daum was gebleven, speelde Club nu mee voor de titel’

© BELGA
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Joseph Akpala praat voor het eerst sinds zijn vertrek uit België weer over Club Brugge en heeft het over zijn moeilijke integratie bij Werder Bremen.

Sport/Voetbalmagazine zocht Joseph Akpala op in Duitsland. De Nigeriaanse spits praat voor het eerst sinds zijn vertrek uit België weer over Club Brugge en heeft het over zijn moeilijke integratie bij Werder Bremen.
We zouden het bijna vergeten, maar na zijn debuut bij Charleroi in 2007 en vier seizoenen Club Brugge scoorde Akpala 69 keer in 190 wedstrijden. Een mooi gemiddelde, dat hem in 2012 een transfer naar Werder Bremen opleverde.

Er was een miljoen euro met de overgang gemoeid, maar Akpala kwam in Duitsland nog maar aan twee basisplaatsen, amper 360 speelminuten en slechts één doelpunt.

Joseph Akpala: “Ik wist dat het moeilijk zou worden. Ik ben hier pas eind augustus aangekomen en toen stond het basisteam al op punt. Het was dan ook logisch dat ik niet meteen in de basis stond. Ik wil uiteraard meer, maar ik besef ook dat ik nog in een soort leerfase zit.”

“Ik observeer van op de bank en hoop me op termijn te kunnen tonen. Je moet je zien aan te passen aan de snelheid van uitvoering want die ligt een stuk hoger dan in België.”

Gelukkig in Brugge

Akpala vertrok bij Club Brugge op een moment dat er nog sprake was van een contractverlenging. In Sport/Voetbalmagazine kan hij daar nu eindelijk meer uitleg over verschaffen.

“Ik had nog een contract voor een jaar en het klopt dat ik nog kon bijtekenen. Ondanks aanbiedingen van West Bromwich, West Ham en Celtic was ik klaar om nog even bij Club te blijven. Ik was immers heel gelukkig in Brugge, zo gelukkig dat ik een transfer naar het buitenland nog even wilde uitstellen. Maar goed, we zijn niet tot een akkoord gekomen. Bijvoorbeeld over het minimumbedrag voor een transfer. Club vroeg veel te veel naar mijn zin. Ik was bang dat ik daardoor later niet meer weg zou geraken.”

Goede herinneringen aan Daum

Voor de Nigeriaan is het onregelmatige parcours van zijn ex-ploeg geen verrassing. “Toen ik vertrok, was de verstandhouding binnen de spelersgroep al geen honderd procent meer. Er was een nieuwe trainer, er waren nieuwe spelers die hun draai moesten vinden, we hadden redenen om te geloven dat er enkele bepalende spelers een moeilijk seizoen tegemoet gingen en er waren spelers die weg wilden.”

“Toen Georges Leekens werd ontslagen, heeft Club ook zijn assistent Rudi Verkempinck ontslagen. Verkempinck was nochtans veel meer dan alleen maar een T2. Hij was ook de mental coach. Je kon dus wel voorspellen dat zijn vertrek negatieve gevolgen zou hebben.”

Akpala bewaart eigenlijk de beste herinneringen aan de passage van Christophe Daum in België, zo vertrouwt hij in Sport/Voetbalmagazine toe.

Akpala: “Daum had een duidelijke visie. Hij heeft meteen de orde hersteld. Dat had ik nog nooit meegemaakt bij Club. Plots verliep alles super gedisciplineerd en was er een echte teamspirit. Spelers spraken niet meer alleen over zichzelf in de pers en iedereen dacht in functie van het collectief. Als Daum gebleven zou zijn, was Club binnen de twee jaar kampioen geweest. Daar ben ik zeker van.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier