Alex Ferguson verlaat na 27 jaar Old Trafford

© AFP

Na dagenlang gespeculeer in de Britse media is het verdict gevallen: Sir Alex Ferguson treedt af als coach bij Manchester United.

Na dagenlang gespeculeer in de Britse media is het verdict gevallen: Sir Alex Ferguson treedt af als coach bij Manchester United. De 71-jarige Schot liet in een verklaring weten dat “het moment aangebroken was”. De 71-jarige Schot, met de kauwgom in de mond, was sinds november 1986 hoofdtrainer van ‘The Red Devils’ en pakte daarin maar liefst 38 (!) prijzen. Het afscheid van Ferguson betekent dat er voor het eerst in 27 jaar een andere trainer op de bank plaatsneemt op Old Trafford. Daarmee was hij de langstzittende coach in de Premier League.

Verklaring In een kort communiqué had Ferguson het volgende te zeggen over zijn besluit: “Mijn afscheid is een weloverwogen beslissing, één die ik niet licht opneem. Het was belangrijk voor mij om een stevige organisatie achter te laten. Ik ben ervan overtuigd dat het zo is.”

Ferguson maakt zich geen zorgen over hoe het nu verder moet met United. “De balans in dit team zit zo goed, dat het de komende jaren nog steeds op het hoogste niveau zal meedraaien. Zeker met de jeugdwerking ziet de toekomst er rooskleurig uit.”

Zijn gezin, vrouw Cathy bij uitstek, kreeg ook nog de nodige lof. “Ik moet mijn familie bedanken, hun steun was van cruciaal belang doorheen mijn loopbaan. Mijn vrouw Cathy is de meest constante factor geweest in mijn carrière.”

Goedkeuring opvolger

Voor een opvolger is het nog even wachten. Zo lijkt het, want Daily Mirror weet dat Ferguson al zijn fiat zou gegeven hebben voor een geschikte opvolger. Niemand minder dan Dortmundtrainer Jürgen Klopp kreeg een aanbeveling van ‘Sir Alex’, die zoals verwacht een stevige vinger in de pap te brokken heeft wat betreft de keuze van zijn opvolger.

Voorts wordt ook huidig Evertoncoach David Moyes als plaatsvervanger getipt. Die weigert vooralsnog zijn contract in Goodison Park te verlengen en wil het liefst wachten tot na het seizoen om te beslissen. In de heenronde liet Ferguson zich al uit over een mogelijke opvolger. Toen zag hij beloftentrainer en ex-goalgetter Ole Gunnar Solksjaer als geschikte kandidaat.

Indrukwekkend palmares

De erelijst van Ferguson is er één om ‘u’ tegen te zeggen. Van de twintig titels die de Mancunians pakten in hun geschiedenis, waren er dertien onder Alex Ferguson (de titel van dit seizoen incluis). Om de belangrijkste maar te noemen: met hem wonnen ze negen keer de Community Shield, vijf keer de FA Cup, viermaal de League Cup, tweemaal de Champions League en éénmaal het WK voor clubs.

Al die successen leverden hem een standbeeld op, net buiten het ‘Theatre of Dreams’. Bovendien draagt de Noord-tribune, de grootste van het stadion, sinds 2011 zijn naam.

Voor zijn aanstelling bij ManU was Fergie actief in zijn thuisland, bij het Schotse St. Mirren (1974 – 1978) en Aberdeen (1978 – 1986). Met St. Mirren dwong hij de promotie af naar de Schotse Premier League in 1977. Een jaar later werd trainer bij Aberdeen en ook daar behaalde hij het ene succes na het andere.

Bij Aberdeen pakte hij elf prijzen: drie titels, vijf Schotse bekers, één Schotse League Cup en in 1983 veroverde hij de Europacup II én de Europese Super Cup. In zijn laatste jaar combineerde hij het trainerschap bij ‘The Dandies’ met de job als bondscoach van de Schotse nationale ploeg. (ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier