Alfredo Morelos (22): enfant terrible, maar statistieken van een topper

Dedryck Boyata (Celtic) in duel met Alfredo Morelos. © BELGAIMAGE

De 22-jarige Colombiaan scoort aan de lopende band bij de Rangers in Schotland. Opvallender is dat hij in de topper tegen Celtic zijn vijfde rode kaart van het seizoen pakte.

Afgelopen weekend stond de Schotse klassieker der klassiekers op de agenda. Celtic gaf rivaal Rangers partij in The Old Firm. In een spannende partij maakte James Forrest het verschil in de 86e minuut (2-1).

De bezoekers speelden op dat moment al ruim een helft met tien man. Spits Alfredo Morelos kreeg na een halfuur een rode kaart na een elleboogstoot.

Het was de derde keer dit seizoen dat de Colombiaanse spits meteen het veld mocht verlaten. Twee andere keren trok hij vroegtijdig richting de kleedkamers wegens een dubbele gele kaart. Van een kort lontje gesproken.

Ook zonder zelf te scoren, zoog bad boy Morelos na de match dus de aandacht naar zich toe. Coach van de Rangers, Steven Gerrard, reageerde streng toen het laatste fluitsignaal geklonken had: ‘Dit is onaanvaardbaar. 99% van mijn jongens speelden een goede match met een goede mentaliteit. Maar Alfredo liet ons voor de zoveelste keer in de steek. Nu is hij te ver gegaan.’

De ex-aanvoerder van Liverpool voegde na de match de daad bij het woord. Als extra straf bovenop de schorsing die hem opgelegd wordt door de Schotse bond, moet de spits een bedrag overeenkomstig met zijn weekloon afstaan aan de club.

Nog niemand gebeten

De reactie van Gerrard is enerzijds meer dan terecht na de nieuwe uitsluiting, maar anderzijds heeft de Engelse trainer zijn poulain in het verleden altijd verdedigd. Zijn huizenhoge belang voor de ploeg zit daar zeker voor iets tussen.

Sinds zijn komst naar Schotland scoorde Morelos 47 keer in 91 wedstrijden. Daarnaast deelde hij negentien assists uit. Statistieken van een topper, ook al is het ‘maar’ in de Schotse Premier League.

Gerrard vergelijkt hem graag met zijn oud-ploegmaat Luis Suárez. ‘Ik hou van zo’n type spelers. Ze spelen soms op het randje, maar gaan altijd tot het uiterste’, verduidelijkte hij een tijdje terug.

De emmer blijkt echter bij Stevie G ook intussen zijn overgelopen, ook al hebben we het Zuid-Amerikaans talent voorlopig nog niemand zien bijten.

De productieve aanvaller kreeg zijn opleiding in eigen land, bij Independiente Medellín. Net als zijn illustere voorganger bij de club, Jackson Martínez, en zijn landgenoten Radamel Falcao en Carlos Bacca, droomde Morelos echter van een voetbalcarrière in Europa. Pas een jaar in de kern van de eersteklasseploeg, koos hij dan ook het hazenpad toen er interesse kwam van HJK Helsinki.

In de Finse hoofdstad ontplooide de Colombiaan zich tot goalgetter pur sang. Met elf doelpunten en vijf assists in zijn eerste twaalf competitiematchen van 2017 belandde hij op de radar van Gerrard en de Rangers.

De verschillende rode kaarten zijn tot grote verbazing geen vaste tendens in de nog prille carrière van Morelos. Sinds zijn aankomst in Europa als 19-jarige bij het Finse HJK Helsinki bijna drie jaar geleden tot begin augustus van dit seizoen, incasseerde hij geen enkele rode kaart.

De vraag rijst dan welke invloed Gerrard zelf heeft gehad op de plotse agressiviteit in het spel van de aanvaller. Zelf speelde en coacht de gewezen aanvoerder van de Engelse nationale ploeg met overtuigende passie en intensiteit. Tijdens de voorbereiding op het seizoen probeerde hij die winnaarsmentaliteit in zijn bijna volledig vernieuwde kern te slijpen. Iets wat Morelos’ spel niet helemaal ten goede lijkt gekomen.

Geluk bij een ongeluk?

Zijn nieuwe schorsing zal hem dan wel langdurig aan de zijlijn houden, het kan voor de Rangers een geluk bij een ongeluk zijn. Europese (sub)toppers die de sluipschutter op de radar kregen de afgelopen maanden, zullen misschien afgeschrikt worden door het ‘onhandelbare karakter’ van Morelos. In januari hadden de Rangers al de grootste moeite van de wereld om hem in eigen rangen te houden.

Als Gerrard de juiste snaar kan raken en de Colombiaan zijn frustratie-uitspattingen onder controle krijgt, kunnen de Rangers volgend seizoen proberen de hegemonie van Celtic eindelijk te doorbreken. Afgelopen winter tekende hij alvast een contractverlenging tot medio 2023.

Nick Vandierendonck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier