Algerije verslaat Senegal in finale van Afrika Cup

De Algerijnse ploeg bidt na winst van de Afrika Cup. © Belga

De voetballers van Algerije hebben vrijdag in het Egyptisch Caïro voor de tweede keer de Afrika Cup gewonnen.

Het team van bondscoach Djamel Belmadi was met 1-0 te sterk voor Senegal. Beide landen troffen elkaar in de groepsfase ook al en toen was Algerije eveneens met 1-0 te sterk.

De enige treffer in de eindstrijd viel al in de 2e minuut. Een schot van aanvaller Baghdad Bounedjah werd door een verdediger van Senegal van richting veranderd. Doelman Alfred Gomis zag de bal net onder de lat in het doel verdwijnen.

Senegal was vooral in de tweede helft veel sterker. Na een uur spelen leek de kwartfinalist van het wereldkampioenschap van 2002 een strafschop te krijgen wegens hands. Scheidsrechter Alioum Alioum draaide die beslissing na het zien van televisiebeelden echter terug. Ook daarna bleef Senegal beter, maar Algerije hield stand.

Bij Algerije speelden Adlene Guedioura (ex-Charleroi) en Ramy Bensebaini (ex-Lierse) de hele wedstrijd. Doelman Alexandre Oukidja (ex-Moeskroen) en Youcef Atal (ex-Kortrijk) keken toe vanop de bank. Bij Senegal was er een basisplaats voor Cheikhou Kouyaté (ex-Anderlecht). Krepin Diatta (Club Brugge) mocht in de 59e minuut invallen en een kwartier voort werd ook Mbaye Diagne (ex-Lierse en Westerlo) de loopgraven ingestuurd. Kalidou Koulibaly (ex-Genk) was geelgeschorst.

Algerije won de Afrika Cup in 1990 voor het eerst, toen in eigen land. Senegal wist het evenement nog nooit te winnen. In 2002 verloor het de finale ook, toen van Kameroen.