Alles of niks voor Marc Wilmots met Ivoorkust

Marc Wilmots © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

De komende dagen worden ook de laatste Afrikaanse tickets voor het WK 2018 verdeeld. In groep C van de CAF-kwalificaties maken Ivoorkust, met bondscoach Marc Wilmots, en Marokko in een rechtstreeks duel uit wie naar Rusland mag.

De Ivorianen beginnen zaterdag aan de wedstrijd in Abidjan met een punt minder (8) dan leider Marokko (9), dat dus genoeg heeft aan een gelijkspel, maar genieten wel het thuisvoordeel.

Bondscoach Marc Wilmots roept de Ivorianen op massaal naar het stadion af te zakken om de ploeg naar de zege te schreeuwen tegen het Marokko van de Fransman Hervé Renard, voormalig bondscoach van Ivoorkust.

Onder druk

Bij winst mogen de Ivorianen voor de vierde keer op rij naar de Wereldbeker, bij verlies is het huwelijk tussen Wilmots en Ivoorkust hoogstwaarschijnlijk al na acht maanden voorbij. Op de geruchtencarrousel wordt hij zelfs al gelinkt aan Antwerp FC, waar oude bekende Luciano D’Onofrio sportief directeur is.

De voormalige bondscoach van de Rode Duivels, die pas sinds maart van dit jaar in dienst is bij het Ivoriaanse elftal, heeft in het West-Afrikaanse land niet al te veel krediet meer na enkele pijnlijke nederlagen.

Zo leden Les Eléphants (de Olifanten) in juni tijdens een oefeninterland in Nederland hun zwaarste nederlaag sinds 1992 (5-0), en gingen ze op eigen veld onderuit tegen Guinee (2-3) in de kwalificaties voor de Afrika Cup 2019 en tegen Gabon (1-2) in deze WK-kwalificatieronde.

Het mislopen van het WK in Rusland in een groep met Marokko, Gabon en Mali zou voor de Ivorianen onverteerbaar zijn.

Scoren

Tegen Marokko kan Wilmots opnieuw een beroep doen op Crystal Palace-aanvaller Wilfried Zaha. Ook de ervaren rotten Salomon Kalou en Gervinho zijn beschikbaar.

Goede aanvallers zal Wilmots nodig hebben, want Marokko slikte in zijn eerste vijf kwalificatiewedstrijden nog geen enkel doelpunt. Maar Das Kampfschwein ziet mogelijkheden. ‘Ze beschikken natuurlijk over spelers met technische kwaliteiten en ze hebben een complementair middenveld met Belhanda, Boussoufa en El Ahmadi. Maar de ploeg is tamelijk oud, ze spelen hun laatste troef uit.’

Vijf tickets

Egypte en Nigeria verzekerden zich al van een plaats op het vliegtuig naar Rusland.

In de overige twee groepen beschikken Tunesië en Senegal over de beste papieren. De Noord-Afrikanen ontvangen met Libië de laatste in de groep, spelen thuis en hebben bovendien genoeg aan een punt om zich te verzekeren van hun eerste WK-deelname sinds 2006.

De West-Afrikanen kunnen zich vanavond al kwalificeren mits winst in Zuid-Afrika. Die wedstrijd is een replay van het duel dat vorig jaar op 2-1 eindigde maar voor de FIFA herspeeld moet worden wegens matchfixing door de intussen levenslang geschorste Ghanese scheidsrechter Joseph Lamptey. Dinsdag staat in dezelfde groep de terugwedstrijd Senegal – Zuid-Afrika op het programma, alsook Burkina Faso – Kaapverdië. Senegal leidt de groep met 8 punten en dus een match minder, gevolgd door Burkina Faso, Kaapverdië (elk 6) en Zuid-Afrika (5).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier