Amerikanen zetten Ghana in extremis opzij

Clint Dempsey (VS) viert de op vier na snelste WK-goal ooit. © REUTERS

De VS heeft ietwat verrassend Ghana geklopt. De Amerikanen verdedigden onder zware druk een flinterdunne voorsprong, gaven die met de streep in zicht uit handen, maar werden op het laatste moment gered door invaller John Brooks.

Scheidsrechter Jonas Eriksson had de wedstrijd nog maar pas op gang gefloten, toen de Amerikaanse aanvaller Clint Dempsey doorheen de Ghanese verdediging slalomde en de 0-1 na 29 seconden op het scorebord zette. Ghana, nochtans kwartfinalist op het vorige WK, kon amper een vuist maken en was vooral in de opbouw te slordig om de Amerikanen te verontrusten.

De wedstrijd leek ondanks aanhoudende- en stijgende – Ghanese druk op 0-1 af te stevenen, maar dat was buiten André Ayew gerekend. De spits van Olympique Marseille haalde hard uit en de Amerikaanse goalie Tim Howard was met nog acht minuten op de klok voor de eerste keer geklopt (1-1). Bij de eerstvolgende hoekschop zetten de Amerikanen orde op zaken. Invaller Brooks kopte hard voorbij Kwarasey en bezorgde zijn land zo toch nog de overwinning (1-2).

Zwart beest

Dankzij de zege op de eerste speeldag in groep G hebben de Amerikanen hun revanche op Ghana eindelijk te pakken. Beide landen stonden al tegenover mekaar op de WK-eindrondes van 2006 en 2010. Telkens trok Ghana aan het langste eind. In 2006 haalden de Afrikanen het met 2-1 in de groepsfase, vier jaar geleden bleken de Ghanezen in de achtste finales te sterk.

Bovendien doen de Verenigde Staten in groep G een uitstekende zaak. Na de eerste speeldag staan Duitsland en de Verenigde Staten met drie punten aan de leiding, Ghana en Portugal zijn nog puntenloos. Op de tweede speeldag neemt Ghana het op tegen Duitsland (21 juni) en moet Portugal aan de bak tegen de VS (23 juni). (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier