Amnesty: Qatar komt beloftes niet na voor WK-arbeiders

© REUTERS

Amnesty International (AI) klaagt aan dat Qatar zijn beloftes over verbeterde levensomstandigheden voor gastarbeiders niet nakomt. “We twijfelen sterk aan de wil van Qatar om de uitbuiting van arbeidsmigranten effectief aan te pakken”.

Bij de infrastructuurwerken voor het wereldkampioenschap voetbal 2022 in Qatar zijn massaal gastarbeiders aan de slag, die in woestijnhitte lange dagen werken.

Een jaar geleden beloofde de Qatarese overheid hervormingen te zullen doorvoeren om de wijdverspreide uitbuiting van gastarbeiders aan te pakken. In een nieuw rapport “Promising little, Delivering less: Qatar and migrant labour abuse ahead of the 2022 World Cup” gaat Amnesty International na wat er op één jaar tijd exact veranderd is.

“Bitter weinig”, zo blijkt. “Zowel wettelijk, beleidsmatig als in de praktijk is er de afgelopen twaalf maanden weinig veranderd voor de meer dan anderhalf miljoen arbeidsmigranten in Qatar”, klaagt AI aan.

‘Lonen niet of te laat betaald’

“Zij blijven afhankelijk van de genade van hun werkgevers. Zonder hun toestemming mogen arbeidsmigranten het land niet verlaten, of van werkgever veranderen.” Daarnaast worden volgens lonen vaak niet of laattijdig uitbetaald. Toch wijst Amnesty op enkele minimale verbeteringen: grotere veiligheid op bouwwerven, regelgeving voor rekruteringskantoren in de landen van herkomst en de toegang tot rechtsbijstand voor uitgebuite werknemers.

Maar die volstaan niet. “Zelfs als alle voorstellen perfect worden geïmplementeerd, dan zou dit nog maar een eerste stap in de goede richting zijn”, aldus het rapport.

Goede wil?

“We twijfelen sterk aan de wil van Qatar om de uitbuiting van arbeidsmigranten effectief aan te pakken. Een duidelijk stappenplan met doelstellingen en deadlines ontbreekt. De beloftes die Qatar vorig jaar maakte, lijken meer een pr-stunt te zijn om de Wereldbeker 2022 in handen te kunnen houden, ” zegt Mustafi Qadri, Amnesty’s onderzoeker voor arbeidsrechten in de Golfstaten. Qadri vraagt dan ook aan de internationale voetbalfederatie FIFA om een prioriteit te maken van de strijd tegen uitbuiting.

“De FIFA dient nauw samen te werken met de regering, het organiserend comité van Qatar 2022, de belangrijkste bedrijven die betrokken zijn en alle andere verantwoordelijken van het toernooi om wantoestanden gelinkt aan de Wereldbeker, te voorkomen”, besluit hij.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content