Anderlecht heeft een vervanger voor Van Damme

© Belga

Anderlecht verliest met Jelle Van Damme een ongelofelijk atletisch vermogen, vindt ex-middenvelder Johan Walem. “Maar het heeft een vervanger in eigen rangen: Diandy”.

Toen Jelle Van Damme drie jaar geleden bij Anderlecht belandde, vonden velen hem geen type voor paars-wit, maar eerder voor Club Brugge. Zelf moest hij daar om lachen.

Nog in zijn eerste seizoen nam ex-middenvelder en toenmalig Belgacom TV-analist Johan Walem (tot afgelopen seizoen beloftetrainer bij paars-wit) het voor hem op: “Moest ik nu nog speler zijn, ik zou elke week Van Damme naast mij willen”, zei hij toen.

“Hij is fysiek een van de sterkste spelers in België. De man naast of voor hem profiteert daar altijd van. Vraag maar aan Boussoufa.” Toen was dat nog een opmerkelijke uitspraak. Een jaar later was Van Damme de speler wiens truitjes bij de fans het best verkochten.

Atletisch

Vandaag blijft Walem bij zijn mening van toen. “Anderlecht verliest met Van Damme een ongelofelijk atletisch vermogen, iemand die zowel aanvallend als verdedigend de ploeg wat bijbracht, die spelers zoals Boussoufa en Biglia toelaat zich beter uit te drukken”, zegt hij aan Sport/Voetbalmagazine.

Wat Anderlecht door zijn vertrek verliest, hangt van zijn vervanger af. “Misschien moet men eerst in eigen rangen kijken of er niemand is die Van Damme kan vervangen.”

Christophe Diandy Volgens Walem hééft Anderlecht de vervanger voor Van Damme in eigen rangen: Christophe Diandy (19), de Senegalese middenvelder die afgelopen seizoen al een paar keer mocht opdraven.

Is Diandy klaar voor het grote werk? Walem: “Absoluut. Ik zou zeggen: ga ervoor. Het is een jongen met een fantastische mentaliteit, en een ongelofelijke fysiek, net als Van Damme.”

Dat Van Damme Engeland boven Anderlecht koos, verbaast niet. In een gesprek in oktober 2008 verkoos hij de Premier League boven de Bundesliga: “Omdat dat de meest complete competitie is. Als ik hier ooit vertrek, wil ik daar nog eens naartoe.”

Met het bescheiden Wolverhampton de grote namen uit de Premier League in de ogen kijken, staat voor Van Damme gelijk met de Champions League betwisten met paars-wit.

(Geert Foutré)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier