Anderlecht overtuigt niet tegen Qabala maar gaat wel door in Europa League: 1-3

De storm in Anderlecht kan weer wat gaan liggen. Paars-wit overwintert in Europa na een 1-3 overwinning bij het Azerbeidzjaanse Qabala op de vijfde speeldag van de groepsfase in de Europa League.

Paars-wit staat aan de leiding in groep C met 11 punten, voor Saint-Étienne (9) en Mainz (6). Qabala blijft puntenloos laatste.

Anderlecht werd zeker van kwalificatie voor de knock-outfase nadat Saint-Étienne en Mainz 0-0 gelijkspeelden.

Wijzigingen

Tot verbazing van velen gaf trainer René Weiler in zijn basisopstelling de voorkeur aan doelman Franck Boeckx en Frank Acheampong, ten koste van respectievelijk Davy Roef en kapitein Sofiane Hanni. Roef kreeg al een tijdje kritiek wegens tegenvallende prestaties, Hanni betaalt vermoedelijk de prijs voor zijn openlijke kritiek op Weiler.

Zijn vervanger als aanvoerder, Youri Tielemans, trapte RSCA in Bakoe al na 11 minuten op voorsprong, hij krulde het leer mooi voorbij keeper Bezotosniy.

Twee (bizarre) penalty’s

Vier minuten later bracht de thuisploeg de bordjes vier minuten later weer in evenwicht, via Ricardinho vanaf de penaltystip.

In de 72e minuut eiste de scheidsrechter opnieuw de hoofdrol op door Qabala een onterechte penalty te geven. Boeckx haalde de bal uit de voeten van Gurbanov, maar werd toch bestraft. Ricardinho scoorde eerst, maar moest opnieuw trappen en miste.

Anderlecht drong nog aan voor de zege, en dat loonde in de 90e minuut. Vlak nadat Eyubov met een tweede gele kaart van het veld moest, zette de ingevallen Massimo Bruno de 1-2 op het scorebord met een volley uit een scherpe hoek. Vier minuten in de blessuretijd zorgde topschutter Lukasz Teodorczyk zelfs nog voor de 1-3.

Op de slotspeeldag ontvangt Anderlecht op 8 december Saint-Étienne, Qabala trekt dan naar Mainz. (KVDA)