Andres Iniesta ‘worstelde in 2009 met een depressie’

Andrés Iniesta © BELGAIMAGE

Het seizoen 2008-2009 was voor Andres Iniesta op sportief vlak een groot succes. Hij won met FC Barcelona de Spaanse titel en beker én de Champions League. Maar ondanks die triomfen voelde de hoogbegaafde middenvelder zich allesbehalve goed in zijn vel, vertelt hij nu.

In een interview met de Spaanse zender La Sexta legt Iniesta uit dat hij na het veroveren van de treble maanden met een depressie worstelde.

‘Het begon nadat we die zomer met Barça de treble pakten. Ik scoorde tegen Chelsea (in de halve finale van de Champions League, nvdr.), won de Champions League, pakte drie prijzen, het was een ongelofelijk jaar. En dan komt de zomer en begin je je neerslachtig te voelen. Er is iets mis maar je weet niet wat het is. Ik liet enkele testen uitvoeren maar die brachten niets aan het licht. Je belandt in een spiraal waarbij je uiteindelijk alleen en met een leeg gevoel achterblijft.

‘Daarbij kwam nog wat er gebeurde met Dani Jarque.’ Die laatste was toenmalig aanvoerder van Espanyol en een goeie vriend van Iniesta. Hij stierf op 8 augustus 2009 op 26-jarige leeftijd aan een hartaanval tijdens een trainingskamp. Zijn overlijden was een harde klap voor El Blanquito. In de WK-finale van 2010 tegen Nederland bewees Iniesta zijn vriend eer door een t-shirt met de boodschap ‘Dani Jarque altijd bij ons’ te tonen na het scoren van de beslissende goal.

Zelfmoord

In het gesprek met La Sexta geeft Iniesta, 34, toe dat hij in zijn donkerste momenten aan zelfmoord dacht. ‘We hebben het over heel extreme omstandigheden. Ik zeg niet dat ik het wílde doen of het zou doen, maar ik was gewoon mezelf niet meer. Wanneer je heel kwetsbaar bent is het moeilijk om de controle te bewaren. In seconden kan je bepaalde beslissingen nemen omdat het niet goed met je gaat.’

Uiteindelijk klauterde Iniesta wel uit de diepe put en hij zou daarna nog negen seizoenen schitteren bij Barcelona. Afgelopen zomer ruilde de Spanjaard de Primera Division voor de Japanse J-League. Bij Vissel Kobe toont Iniesta nu zijn laatste kunstjes.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website zelfmoord1813.be.