Andy Brennan eerste actieve profvoetballer die zich out in Australië

Andy Brennan © Instagram/andybrennan36
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Andy Brennan (26) heeft zich als eerste professionele voetbalspeler geout als homoseksueel tijdens zijn spelersloopbaan.

Brennan deed dat op zijn Instagramaccount en in een bijdrage op de website van de Professional Footballers Australia (PFA), de Australische spelersvakbond.

‘Ik heb er jaren over gedaan om dit te kunnen zeggen: ik ben homo. Ik was bang dat het mijn vriendschappen, mijn teamgenoten en mijn familie zou beïnvloeden. Maar de steun van de mensen rondom mij is zo overweldigend en hielp mij die laatste stap te zetten om volledig open kaart te spelen’, schrijft Brennan op Instagram (zie lager).

De 26-jarige Brennan was op het hoogste niveau actief bij Newcastle Jets tussen 2015 en 2017. Vandaag voetbalt hij voor tweedeklasser Green Gully SC.

Eerste

De flankaanvaller is de eerste professionele voetbalspeler in Australië die zich tijdens zijn spelerscarrière out als homo.

Ook internationaal is hij een van de weinige uitzonderingen. Een van de bekendste namen die zich outte, is de voormalige Duitse international Thomas Hitzlsperger, maar hij outte zich na zijn voetbalpensioen in 2014.

‘Beste keuze’

In zijn bijdrage voor de PFA weidt Brennan uit over zijn outing. Hij vertelt dat hij ‘jarenlang in onzekerheid heeft geleefd over zijn geaardheid en over de reacties die op zo’n outing zouden komen, maar dat hij tot de conclusie is gekomen dat open kaart te spelen de beste keuze is voor hem om zich op zijn gemak te voelen.’

‘Het is ongelooflijk om nu te zeggen dat het geweldig aanvoelt. En vreemd genoeg voelt het niet als een big deal aan. Dat zou in 2019 ook niet mogen.’

‘Ik kan niet gelukkiger zijn dat, ondanks de lange periode van twijfels en onzekerheid, ik eindelijk uit de kast kan komen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier