Anelka en de teloorgang van het Franse voetbal

© Reuters

Nadat Anelka vorige week donderdag tijdens de rust van de match tegen Mexico Frans bondscoach Raymond Domenech zou beledigd hebben, is de sfeer bij de Fransen onder nul gezakt. Toen Anelka het vliegtuig terug richting Frankrijk werd opgezet, weigerde de selectie te trainen. Nog nooit sinds de triomf op het WK in 1998 was er zoveel ophef over het voetbal in Frankrijk.

Het begon allemaal nog voor het WK in Zuid-Afrika van start was gegaan. Bondscoach Domenech, die sinds 2004 aan het roer stond van de Franse nationale ploeg, had geen al te beste relatie meer met de meerderheid van zijn ploeg. De resultaten in de aanloop naar het WK waren op zijn minst gezegd teleurstellend en de tactiek van de bondscoach werd meer en meer in twijfel getrokken door de spelers.

Tijdens het WK zelf groeide de frustratie bij de spelers en de Franse pers. Frankrijk speelde gelijk tegen Uruguay en verloor tegen Mexico. En net tijdens die match ontplofte de bom. Anelka reageerde zeer scherp op de tactische aanwijzingen van Domenech tijdens de rust. “Va te faire enculer, sale fils de pute” (flikker op, vuile hoerenzoon), zou hij gezegd hebben.

Anelka, die ontkende dat hij zulke zware woorden heeft uitgesproken, werd door de Franse bond uit de selectie gezet en mocht meteen het vliegtuig nemen. Dat het incident gans Frankrijk beroert, bewijst de tussenkomst van Frans president Nicolas Sarkozy. Hij noemde de uitspraken van Anelka “onaanvaardbaar”.

“Verrader elimineren”

Kapitein Patrice Evra meende dat niet Anelka het probleem is van de Franse ploeg, maar wel de verrader die de woorden van Anelka naar de buitenwereld lekte. “Iemand uit onze groep heeft dit gelekt en die persoon wil het team schaden. Die verrader moeten we elimineren.”, klonk het strijdlustig.

De Fransen beslisten zondag het trainingsveld niet op te stappen. Ze wilden hiermee aantonen dat ze het niet eens zijn met Anelka’s verwijdering uit de selectie. Aanleiding tot die boycot was een hevige discussie tussen Evra en hulptrainer Robert Duverne, die als ‘de verrader’ werd bestempeld.

Sarkozy gaf de Franse Minister van Sport na de zoveelste ruzie in de ploeg, opdracht een vergadering te regelen tussen de spelers. Na die vergadering beslisten de spelers terug aan de slag te gaan.

“Dinsdag moet er gewonnen worden”

Frankrijk, dat zijn lot niet meer in eigen handen heeft, speelt dinsdag zijn mogelijk laatste match op het WK tegen gastland Zuid-Afrika. Of de plooien tegen dan voldoende zijn gladgestreken is nog maar de vraag.

Volgens voormalig Frans sterspeler Zinedine Zidane is er maar één manier om uit die malaise ter geraken en die is “dinsdag winnen”. Hij uitte trouwens ook zijn ongenoegen over de actie van de spelers om de training te boycotten. “Toen ik speler was heb ik beslissingen van de trainer nooit openlijk in twijfel getrokken. Hoewel ik kapitein was, respecteerde ik de coach die aan het hoofd van de ploeg stond.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier