Argentinië bijt tanden stuk op stug IJsland

De Argentijnse sterspeler Lionel Messi in duel met Ijslandse spelers © BELGAIMAGE

Argentinië heeft zijn start op de Wereldbeker gemist. In het stadion van Spartak Moskou raakte de vicewereldkampioen zaterdagnamiddag in zijn eerste match in groep D niet verder dan 1-1 tegen IJsland. Lionel Messi miste in de tweede periode een penalty.

De basiself van Argentinië bevatte geen verrassingen. Jorge Sampaoli had zijn elf namen vrijdag al bekendgemaakt en hield daar ook aan vast. Messi startte naast Meza (speler van Independiente) en Angel Di Maria in steun van diepe spits Agüero. Juventusvedetten Higuain en Dybala begonnen op de bank. Lucas Biglia (ex-Anderlecht) stond wel aan de aftrap, net als Javier Mascherano. Die pakte zo zijn 144e cap, waarmee hij recordhouder Javier Zanetti passeerde.

Bij IJsland startte Alfred Finnbogason (ex-Lokeren) in de punt van de aanval.

Beide ploegen namen geen tijd voor een studieronde. Na een aantrekkelijke openingsfase met kansen over en weer (voor onder meer ex-Standardspeler Bjarnason) deed Aguëro de netten als eerste trillen. De spits van Manchester City vond de ruimte in de zestien en trapte met links de 1-0 onhoudbaar binnen.

IJsland reageerde quasi meteen. De Argentijnen, met doelman Caballero in een ongelukkige hoofdrol, kregen de bal achterin niet weg en Finnbogason tikte binnen (1-1).

Een technisch superieur Argentinië, in de tribunes aangemoedigd door Maradona, domineerde het vervolg van de eerste helft maar scoren lukte Messi en co niet meer.

Na de pauze kreeg Messi iets voorbij het uur dé kans om zijn land weer op voorsprong te trappen. Na een (lichte) duwfout van Magnusson op Meza mocht de Barcelona-ster vanop elf meter aanleggen, maar Halldorsson dook naar de juiste hoek.

Argentinië bleef op zoek naar de 2-1 tegen een stevig verdedigend IJsland en in een slotoffensief kwam Messi nog dichtbij de verhoopte goal, maar zijn schot scheerde de paal. De Argentijnse nummer 10 had zijn dagje niet.

Zaterdagavond spelen Kroatië en Nigeria, de twee andere landen in de poule, in Kaliningrad tegen elkaar.